Potrivit reprezentanților companiei, produsele derivate din procesul de producție vor fi utilizate pentru obținerea de energie regenerabilă astfel încât fabrica să fie independentă de sursele de energie fosilă.
„Biocombustibilii și produsele biochimice produse din reziduuri agricole joacă un rol important în reducerea amprentei de carbon”, subliniază Conrad Keijzer, Chief Executive Officer la Clariant.
Etanolul celulozic rezultat este un biocombustibil de generație a doua aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon. Pe lângă amestecarea în combustibilul convențional, bioetanolul oferă și alte oportunități de valorificare, putând fi folosit în produsele chimice cu o bază bio, precum și în combustibilul sustenabil utilizat în aviație.
„Este încurajator să vedem cât de mult am avansat de la începutul dezvoltării tehnologiei noastre sunliquid® în 2006. Tehnologia a fost implementată cu succes în unitatea noastră de producție pre-comercială în 2012. De atunci, Clariant a vândut cinci licențe de utilizare a tehnologiei sunliquid® în țări din Europa, dar și în China. Îndeplinirea acestei etape în România evidențiază angajamentul nostru pentru construirea unui viitor mai sustenabil”, a adăugat la rândul său, Christian Librera, Head of Business Line Biofuels and Derivatives la Clariant.
Fabrica din Podari (județul Dolj) este construită pe o suprafață de 10 hectare. Construcția a fost inițiată în 2019, lucrările fiind realizate cu ajutorul unei echipe formată din 800 de muncitori. Pentru asigurarea materiei prime necesare s-au semnat contracte cu peste 300 de fermieri locali.
Fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic pe an.