Cristian Alexandrescu, Inspector General al Municipiului Bucureşti, a declarat că până pe 23 februarie, la nivelul celor şase centre de evaluare psihosomatică a trecut un număr de 1.339 de copii, alţi 915 sunt programaţi pe baza ori a telefonului ori a adreselor de e-mail pe care le-au pus la dispoziţie părinţilor. S-a solicitat evaluarea pentru 2.300 de copii.
În evidenţele obţinute de la grădiniţe de stat şi grădiniţele particulare are în prezent înregistraţi 19.500 de copii de şase-şapte ani în grădiniţe şi a calculat că în anul şcolar 2012-2013 ar avea nevoie de 23.550 de locuri pentru clasa pregătitoare şi clasa I, lunându-i în calcul şi pe cei care nu frecventează învăţământul preşcolar.
„Urmează să soluţionăm şi să verificăm pe date concrete ce se întâmplă cu cei care din diferite motive ori nu se regăsesc pe circumscripţia uneia dintre şcolile din municipiul Bucureşti sau nu au putut să fie prezenţi acasă pentru a putea fi recenzaţi”, a declarat Cristian Alexandrescu.
Alexandrescu a explicat într-o conferinţă de presă că există două categorii importante. În primul rând sunt copiii care vor împlini 6 ani până la 31 august 2012 şi care doresc să se înscrie în clasa I, dar nu au frecventat cursurile grădiniţei. Dacă se doreşte înscrierea la clasa pregătitoare nu este nevoie de evaluare. A doua categorie este formată cu acei copii care vor împlini 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie şi doresc să se înscrie în clasa I sau clasa pregătitoare.
„Estimăm că la nivelul municipiul Bucureşti, aceşti copii care teoretic împreună cu familiile pot face o obţiune de genul acesta ar fi undeva în jurul a 5.000 de copii. Este vorba de o estimare pentru că în primul rând contează foarte mult obţiunea părinţilor. Nu este un număr foarte mare pe care să nu putem să-l gestionăm„, a explicat inspectorul general Şcolar al municipiului Bucureşti.
De asemenea, el a mai adăugat că la centrele de evaluare au mai fost prezentate cereri din partea părinţilor pe alte două categorii, cazuri de excepţie, cu un număr foarte mic, respectiv copiii care împlinesc 6 ani în 2013 şi copiii care au 7 ani pentru care părinţii doresc să urmeze clasa pregătitoare.
În continuare pe baza datelor brute pentru copiii recenzaţi şi pe baza evaluărilor, după data de 29 februarie şi până undeva în jurul datei de 2 martie se va face o analiză punctuală pentru fiecare unitate şcolară urmând a se decide dacă este cazul a fi ajustat planul de şcolarizare.
La Şcoala 11 din Sectorul 1 în urma recesământului sunt 5 copii în circumscriţia şcolară, numărul de locuri pe care planul de şcolarizare îl are este de o sută.
La Şcoala 79 din Sectorul 4 pe cele 175 de locuri pe care şi le-au propus în planul de şcolarizare există un număr de 39 de copii găsiţi în circumscripţia a şcolii.
La Şcoala 56 din Sectorul 2 pe cele 175 de locuri propuse, numărul copiilor recenzaţi din circumscripţie este de 53.
La Liceul Jean Monnet din Sectorul 1 pe cele 100 de locuri au fost recenzaţi din circumscripţie 16 copii.
„Avem o estimare de 284 de clase pregătitoare în Bucureşti, nu putem să ştim cu certitudine până nu se finalizează evaluarea. Acest număr de copii poate să fie modificat. Dacă este cazul de suplimentare a numărului de cadre didactice, la această clasă poate preda orice cadru didactic, dacă are specializare„, a declarat Cristian Alexandrescu, Inspector General al Municipiului Bucureşti.