Claudiu Doltu, secretar de stat în MFP, participă marţi la reuniunea Ecofin

Economica.net
21 01. 2013
claudiu_doltu_mediafax_foto_octav_ganea_42688000_69364900

Conform Europa Press, miniştrii Economiei şi Finanţelor din UE vor autoriza probabil, marţi, ca Spania şi alte zece ţări, printre care Franţa, Germania şi Italia, să treacă la înfiinţarea unei taxe pe tranzacţiile financiare armonizată, al cărei obiectiv este stoparea speculaţiilor şi asumarea de către banca a unei părţi din costurile crizei.

Pentru lansarea acestei cooperări consolidate, cele 11 ţări au nevoie de aprobarea majorităţii calificate a tuturor guvernelor, inclusiv a celor care nu participă. Marea Britanie şi Polonia au întârziat dezbaterile, motivând că vor să cunoască mai întâi propunerea finală a Bruxelles-ului privind taxa, pentru a avea garanţia că nu le aduce prejudicii. În cele din urmă, preşedinţia irlandeză a inclus votarea acestei taxe pe ordinea de zi a Ecofin.

Conform propunerii iniţiale a Comisiei, care viza toate cele 27 de state membre, taxa va impozita cu 0,1% tranzacţiile cu toate tipurile de instrumente financiare, exceptând derivatele, cărora li se aplică o taxă de 0,01%. Aceasta va permite colectarea a 55 miliarde euro anual , conform calculelor Bruxelles-ului.

Dar, veto-ul Marii Britanii – care are la Londra principalul centru financiar din UE şi susţine că aceasta taxă va duce la o delocalizare a industriei bancare- şi al altor state membre au făcut să se opteze pentru modalitatea cooperării consolidate. Este pentru a treia oară când se utilizează această procedură, după legislaţia privind divorţul şi cea privind patentele.

Miniştrii Economiei şi Finanţelor vor discuta, de asemenea, pentru prima oară, planul de acţiuni propus de Bruxelles pentru o mai bună combatere a fraudei şi evaziunii fiscale, care include 34 de măsuri pe termen scurt şi mediu, atât în sectorul impozitelor directe, cât şi al celor indirecte.