„Am decis constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentaţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi ai industriei de medicamente, care are ca obiectiv realizarea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul a taxei clawback. Se vor face simulări care să evidenţieze cum vor influenţa aceste modificări structura bugetului”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, marţi, 29 mai.
Până cel târziu 15 iunie 2012, grupul de lucru are ca termen estimat finalizarea acestei analize de impact, pe baza căreia se vor lua următoarele decizii privind modificarea taxei clawback, a mai spus pe 29 mai Vasile Cepoi.
Grupul de lucru a fost format din reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai industriei farma. Aceștia s-au reunit în cadrul a patru ședințe de lucru, în perioada 5 iunie – 14 iunie.
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Local American Working Group (LAWG) au anunțat eșuarea negocierilor în cadrul grupului de lucru pentru modificarea taxei clawback, joi, 28 iunie.
„Deși grupul de lucru s-a întâlnit pe parcursul a patru runde de negocieri, în cadrul cărora am discutat cu cifre concrete pe masă și am făcut simulările de impact împreună, autoritățile nu au luat nicio decizie„, spune Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM şi membru în grupul de lucru al Ministerului Sănătății.
Totuşi, la ultima ședință a grupului de lucru constituit pentru modificarea taxei clawback, din 14 iunie, autoritățile române și-au asumat că proiectul de Memorandum va fi definitivat în săptămâna 25 – 29 iunie (mâine ar fi ultima zi, dacă vor să rămână în grafic), va fi asumat și semnat de către părți atât pentru anul 2012 – semestrul II, cât și pentru anul 2013.
Autorităţile şi-au mai asumat aplicarea unei formule de calcul pentru taxa clawback pentru trimestrul III și IV din 2012 şi modificarea OUG nr. 110/2011, până la 1 iulie 2012. Autorităţile şi-au luat angajamentul ca aprobarea legilor care vor stabili mecanismul de stabilire a taxei clawback pentru 2013 să se realizeze la o dată anterioară aprobării legii bugetului de stat pentru anul 2013, conform unor principii europene bazate pe „sustenabilitate, transparenţă, predictibilitate şi echitate”, spun oficialii ARPIM.
Autorităţile şi-au mai asumat transparentizarea cheltuirii banilor publici prin publicarea trimestrială pe site-ul CNAS a consumului pentru toate medicamentele compensate din FNUASS, după obținerea unui aviz în acest sens de la Consiliul Concurenței.