CLCC se alătura HORA în manifestaţiile față de modul în care e gestionată soarta a 400.000 de angajați ai industriei ospitalității
„Lipsa de predictibilitate privind momentul și condițiile de redeschidere în interior a restaurantelor nu mai poate fi amânată prin declarații superficiale care nu fac decât să perpetueze confuzia mediului de afaceri și nesiguranța angajaților. Industria ospitalității este în prezent tratată discriminatoriu în comparație cu alte domenii, statul dispunând efectiv asupra unor investiții și afaceri private fără a le fi naționalizat formal. Sacrificiile pe care companiile trebuie să le facă pentru a depăși criza generată de COVID-19 sunt necesare, însă lipsa de interes a autorităților pentru a găsi soluții în acest sector, pe care îl împinge spre faliment, are un efect de domino în toate domeniile conexe industriei HoReCa”, a declarat Constantin Rudnițchi, director executiv CLCC.
CLCC, alături de partenerii noștri HORA, propune redeschiderea în cel mai scurt timp a restaurantelor în interior, la fel ca în toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, cu respectarea regulilor împotriva răspândirii COVID-19. De asemenea, propune eliminarea impozitului specific pentru anul 2021 și clasificarea grupurilor de firme afiliate ca parte a IMM-urilor, dacă nu îndeplinesc condiții de întreprinderi mari.
CLCC, care numără peste 2.000 de companii, cu o cifră de afaceri cumulată de circa 50 de miliarde de lei și un număr de angajați de peste 36.000, consideră că libertatea economică, libertatea comerțului și libertatea comunicării sunt fundamentale, iar consultările publice stau la baza unei societăți democratice.
Membrii CLCC pledează pentru stabilitate și predictibilitate legislativă, precum și pentru reglementări echilibrate și necesare, nu intempestive sau excesive.
Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării cuprinde companii din FMCG, industria ospitalitații, distribuitori engros, retaileri, mici comercianți, reprezentanți ai HoReCa, agenții de publicitate și comunicare, dar și ONG-uri.
Reprezentanții Organizației Patronale HORA au anunțat că vor organiza un protest pașnic care se va manifesta prin suspendarea activității. HORA acuză Guvernul că a adoptat măsuri exagerat de drastice în domeniul HoReCa.
Protestul va avea loc miercuri, între orele 17:00 – 18:00. În acest interval, toți cei care lucrează în domeniu sunt invitați de patronat să își întrerupă activitatea și să iasă în fața locațiilor unde lucrează, cu pancarte pentru a atrage atenția asupra acestei situații.
Angajații și partenerii protestează faţă de felul în care Guvernul tratează combaterea pandemiei în domeniul Hoteluri, Restaurante şi Cafenele (HoReCa). HoReCa declară că înainte de criza economică provocată de pandemie existau 40.000 de societăţi comerciale cu capital 100% românesc, cu o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro şi aproximativ 400.000 de angajaţi, reprezentând 10% din numărul total al angajaţilor care activează în sectorul privat.