Clienţii băncilor cu credite în franci se organizează pe Facebook. Vor OUG de la Ponta
Peste 5.000 de oameni au intrat în Grupul Clienţilor cu Credite în CHF, înfiinţat pe Facebook în 15 ianuarie, ziua când Banca Centrală a Elveţiei a renunţat la ţinta de 1,2 franci pentru un euro, ceea ce a dus la aprecierea masivă a monedei elveţiene.
Aceştia doresc o soluţie legislativă de la autorităţi care să permită conversia creditelor la un curs mai puţin împovărător, ori introducerea unor acţiuni în justiţie, prin intermediul unor asociaţii de consumatori.
Francul elveţian era cotat vineri la cursul BNR la 4,42 lei, faţă de miercuri, când era cotat la 3,74 lei. Saltul mare al francului i-a adus într-o situaţie foarte dificilă pe cei care se confruntă cu perspectiva de a-şi plăti brusc ratele la un curs cu 20% mai mare, după ce, anterior, francul s-a dublat, oricum, în valoare oricum faţă de perioada 2007-2008. Doar cap-ul introdus de Elveţia faţă de euro a amânat problemele celor împrumutaţi în franci.
În anii de boom, creditele în franci aveau cea mai mică dobândă din piaţă, ceea ce permitea obţinerea unor sume mai mari de la bancă, cu venituri mai mici, faţă de alternativele în euro sau lei. De altfel, singura alternativă viabilă din punct de vedere al costurilor pentru împrumuturile ipotecare pe termen lung era creditul în euro, pentru că dobânzile la lei erau foarte mari, iar ratele ridicate.
OUG pentru franc
Clienţii strânşi pe Facebook vor să stabilească azi planul de acţiune şi să ajungă cu petiţii la guvern pentru o ordonanţă de urgenţă. O primă formă a acestei propuneri de OUG a fost deja redactată de unul dintre avocaţii prezentaţi pe grup.
Draftul semnat de casa de avocatură Cuculis propune conversia obligatorie a creditelor, la cererea clienţilor, la un curs cu maximum 20% peste de cel de la momentul acordării creditului, indiferent de moneda creditului. Pentru împrumuturile în franci, rata de conversie ar fi între 2 şi 2,7 lei/franc, în funcţie de data la care a fost accesat creditului.
Potrivit unui alt articol, dobânda curentă a creditului ar urma să fie negociată pentru noua valută, dar nu mai mare cu 20% faţă de moneda vechiului credit.
Băncile ar fi obligate să aprobe cererile clienţilor în 60 de zile de la momentul formulării cererii de conversie, altfel clienţii sunt scuzaţi dacă nu-şi mai plătesc ratele.
Actuala majoritate parlamentară iniţia anul trecut un proiect de lege care viza obligativitatea conversiei creditelor la cererea debitorilor persoane fizice. Proiectul urmărea aplicarea cursului pieţei, dar la dobânzi mai reduse pentru debitor. Banca Naţională a României a adus amendamente la acest proiect, prin care dorea să insituie obligaţia asupra băncilor de a oferi ofertad e costuri curentă la conversia din valută în lei.
Procese pe monedă
În acest moment pe rolul instanţelor din ţară sunt mai multe procese de grup care vizează conversia creditelor din valută în lei la cursul de la momentul acordării, dar cu păstrarea dobânzilor mai mici. Până acum, s-a pronunţat o singură sentinţă într-un litigiu pe franc, în care Tribunalul Galaţi a dispus conversia unui credit din franci în lei la un curs de 2 lei/franc.
Litigiile dintre clienţi şi bănci, cele mai multe pe dobânzi şi comisioane, au pornit în 2010-2011, când Parlamentul a modificat OUG 50/2010 în favoarea băncilor. Debitorii s-au organizat pe grupurile Yahoo.com, cateva zeci de mii, şi au pornit apoi mai multe procese de grup şi individuale.
Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte a fost schimbată în noiembrie 2013, şi de atunci permite şi asociaţiilor de consumatori să iniţieze acţiuni în instanţă prin care să ceară eliminarea neregulilor din toate contractele preformulate. Pentru asta, o asociaţie are nevoie de cel puţin 3.000 de membri şi filiale în mai multe judeţe din ţară.