Luna trecută, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că autorităţile SUA vor amenda BNP Paribas cu peste zece miliarde de dolari pentru încălcarea sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor ţări, printre care Sudan şi Iran.
Suma de zece miliarde de dolari ar putea fi una dintre cele mai mari amenzi din istorie aplicată în SUA, depăşind-o pe cea de patru miliarde de dolari primită de British Petroleum. De asemenea, este mult mai mare decât amenda de 2,6 miliarde de dolari pe care a acceptat să o plătească grupul bancar elveţian Credit Suisse AG pentru că a favorizat evaziunea fiscală.
‘Vă spun faţă în faţă că nu au existat conturi închise’, a răspuns Marie-Claire Capobianco când a fost întrebată dacă clienţii băncii sunt îngrijoraţi în urma informaţiilor privind posibila amendă cu care se confruntă BNP Paribas.
Divizia de retail a BNP Paribas din Franţa a înregistrat în primul trimestru din 2014 venituri de 1,7 miliarde de euro (2,31 miliarde de dolari), reprezentând 30% din totalul veniturilor din retail banking.
‘Vedem sprijin, solidaritate şi simpatie din partea clienţilor noştri’, a dat asigurări şeful diviziei de retail a PNB.
Aceasta a adăugat că este important să fie menţinută şi încrederea angajaţilor BNP Paribas în bancă.
‘Trebuie să le spunem: uitaţi-vă ce spun clienţii noştri, uitaţi-vă la soliditatea băncii, care este primul argument. Când treci prin perioade dificile, devii mai puternic’, a explicat Marie-Claire Capobianco.
Suma de zece miliarde de dolari este mult mai mare decât cei 1,1 miliarde de dolari pe care BNP Paribas a anunţat, în aprilie, că i-a pus deoparte pentru potenţiala amendă. Procurorii fac presiuni asupra băncii să-şi recunoască vina de a fi transferat fonduri pentru clienţi, încălcând sancţiunile impuse Iranului, Sudanului şi Cubei.
În general, băncile europene sunt vigilente în privinţa reglementărilor din SUA referitoare la tranzacţiile în dolari, chiar şi cele efectuate de firmele din afara SUA.
America de Nord este o parte esenţială a strategiei BNP de a-şi majora profiturile în afara Europei. Până în 2016, banca vrea să obţină 12% din venituri din această regiune, faţă de 10% în 2013