„Într-un e-mail trimis clienților afectați, Revolut a declarat că, pentru a-și proteja clienții împotriva efectelor Brexit, acesta va muta clienții relevanți către o entitate numită Revolut Payments UAB, o instituție care gestionează instrumente de plată electronică, care operează sub licență de la Banca Lituaniei.
Conform e-mailului văzut de Finance Magnates, această entitate lituaniană are aceleași drepturi ca Revolut Ltd, entitatea britanică a firmei, și le paşaportează în toată Europa. Banca Lituaniei va fi entitatea de supraveghere la care pot fi depuse reclamații”, spune articolul din Finance Magnates.
E-mailul consultat de ziarul londonez arată că în data de 14.04.2020, Revolut Ltd a început procesul de transfer al clienților din Europa Centrală și de Est către o nouă entitate europeană. Fintech-ul britanic îşi ia obligaţia să anunţe fiecare client atunci când va avea loc transferul pentru fiecare individ.
„În acest fel, ne vom asigura că puteți continua să utilizați serviciile Revolut indiferent de impactul Brexit. Vei continua să ai acces la toate serviciile și funcțiile, iar fondurile tale se vor odihni în siguranță în conturile protejate la băncile partenere”, mai spune emailul trimis de Revolut.
Conform specialiştilor depe piaţa fintech-urilor prezente în România, mişcarea transferului juridic al conturilor din Marea Britanie către Lituania va fi avizată în preambul de o notificare a clienţilor . „Cei ce refuză acest transfer, pot rămâne pe vechiul contract, dar cu reguli noi şi probabil cu tarif diferit. Sau pot închide contractul. Teoretic, clientul nu va observa schimbări majore dacă rămâne la Revolut UK sau trece la cel din Lituania. Cerinţele însă vor fi uşor diferite în ambele cazuri, tarifele vor putea creşte uşor în ambele cazuri pt că raportările se vor face acum la două bănci central diferite”, spune unul dintre jucătorii de pe piaţa fintech-urilor. Reprezentanţii Revolut România nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.
Revolut a atras peste 10 milioane de clienți, din care peste un milion de utilizatori sunt din România, în doar câțiva ani prin construirea unui hub financiar care le permite să cheltuiască, să trimită, să primească și să gestioneze bani dintr-o singură aplicație.
Una dintre caracteristicile sale cheie este că se poate converti de la o monedă la alta pe baza ratelor interbancare fără nicio taxă. Clienții pot deține monede străine în conturile lor sau pot trimite bani unui alt utilizator Revolut sau unui cont bancar în afara țării lor.
După cum a raportat Finance Magnates, Revolut și-a asigurat licența în Lituania la sfârșitul anului 2018, ca parte a planului său de urgență pentru Brexit. Lituania este o țară care s-a impus în mod agresiv ca o destinație favorabilă fintech-ului.
Conform licenței, clienții companiei sunt acoperiţi de schema europeană pentru protecția depozitelor, care își protejează fondurile și plătește până la 100.000 euro per utilizator.