Clienţii EY România au acţionat în instanţă Fiscul pentru o sumă totală de peste 100 milioane euro

Clienţii companiei de consultanţă EY România au acţionat în instanţă Fiscul şi au contestat în instanţă acte administrativ-fiscale pentru o sumă totală de peste 100 de milioane de euro, a declarat joi, pentru AGERPRES, Emanuel Băncilă, director executiv pentru aria de litigii şi dispute fiscale, EY România.
Economica.net - joi, 28 ian. 2016, 15:44
Clienţii EY România au acţionat în instanţă Fiscul pentru o sumă totală de peste 100 milioane euro

Suma totală care face obiectul litigiilor fiscale a crescut cu circa 25% în ultimul an, pe fondul intensificării controalelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a afirmat reprezentantul EY România, care a adăugat că sumele sunt recuperate în aproximativ doi ani şi jumătate, iar procentajul de reuşită se situează la circa 70%.

Potrivit lui Emanuel Băncilă, unul dintre cazurile cele mai întâlnite în litigiile fiscale, în ultima perioadă, este cel al dobânzilor de întârziere la TVA.

Directorul executiv pentru aria de litigii şi dispute fiscale al EY România a declarat joi, la conferinţa anuală de fiscalitate organizată de compania de consultanţă, că rectificarea declaraţiilor de impunere neutralizează aplicarea penalităţii de nedeclarare, de 0,08% pe zi de întârziere, şi a subliniat că, în acest context, planificarea inspecţiei fiscale capătă o importanţă deosebită.

El a recomandat contribuabililor ca, atunci când există semnale în piaţă că un anumit sector economic va fi ţintit în mod special de inspecţiile ANAF, să îşi facă o verificare proprie pentru a depune declaraţii rectificative astfel încât să fie scutiţi de ‘o penalitate dureroasă’.

În plus, după ce primesc avizul de inspecţie fiscală, contribuabilii pot solicita o amânare a inspecţiei fiscale, care le poate da răgazul necesar pentru a verificările proprii şi declaraţiile rectificative.

‘Depunerea rectificativelor vă scot în afara sferei de aplicare a acestei sancţiuni (penalitatea de nedeclarare – n.r.)’, le-a spus contribuabililor reprezentantul EY România.

Conform noului Cod de procedură fiscală, dobânzile fiscale au scăzut de la 0,03% la 0,02% pe zi, penalitatea de întârziere a scăzut de la 0,02% la 0,01% pe zi, iar nivelul majorării de întârziere a fost diminuat de la 2% la 1% pe lună.

EY România oferă servicii profesionale pentru peste 800 de companii. O treime din companiile din Top 300 al societăţilor care operează în România, după cifra de afaceri în 2014, figurează în portofoliul de clienţi ai EY România.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...