Ministrul Economiei, Lucian Bode, a susţinut, într-o conferinţă de presă la Guvern, că aceste măsuri vor conduce la intensificarea concurenţei între furnizorii de energie electrică, în favoarea clienţilor.
„Din momentul în care proiectul va fi aprobat de Parlament, puteţi să vă schimbaţi furnizorul în maximum trei săptămâni şi furnizorii se vor gândi de 100 de ori la ce facilităţi vor oferi clienţilor”, a spus Bode.
La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Iuliu Plaveti, a subliniat că schimbarea se va putea face la nivelul furnizorului, nu al distribuitorului de energie electrică. „Schimbarea se face la nivelul furnizorului, nu la nivelul distribuitorului. Pe măsură ce apare deschiderea pieţei, se pune problema cum putem să asigurăm competiţia în piaţă”, a afirmat Plaveti.
El a arătat că ANRE intenţionează ca prin metodologia pe care o va elabora pentru schimbarea furnizorului să se pună presiune asupra furnizorilor, „pentru că ei ştiu că orice consumator se va putea deconecta de la ei”.
O altă măsură vizată de ANRE în sensul stimulării competiţiei în piaţă este identificarea de standarde de ofertă, pentru ca „orice consumator să poată începe să compare cât mai uşor ofertele furnizorilor de energie electrică”.
Totodată, prin proiectul de lege furnizorii ar urma să fie obligaţi să pună la dispoziţia clienţilor puncte unice de contact pentru informarea cu privire la drepturile lor.
De asemenea, proiectul de lege îşi propune să reglementeze problema legată de dezvoltarea reţelelor de energie electrică.
Astfel, se instituie în sarcina distribuitorilor să dezvolte reţelele de energie electrică chiar în cazul în care sunt situaţii când nu este fezabilă economic acea dezvoltare. „Atunci se pot face inclusiv asocieri între autorităţile locale şi distribuitorii de energie electrică în vederea dezvoltării de reţele în localităţi”, a menţionat preşedintele ANRE.