Clinicile oftalmologice Vista Vision, preluate de un fond de investiții cu active de 170 miliarde de dolari. Investiția vizează creșterea rețelei, inclusiv în România

Fondul de investiții Ardian preia o participație majoritară la compania italiană Vista Vision, prezentă și în România încă din 2006 cu cinci clinici oftalmologice și două unități de optică medicală. Compania medicală intenționează să urmărească și alte oportunități de creștere atât în România, cât și în alte țări europene. Suma tranzacției nu a fost dezvăluită.
Lidia Neagu - Dum, 13 oct. 2024, 21:48
Clinicile oftalmologice Vista Vision, preluate de un fond de investiții cu active de 170 miliarde de dolari. Investiția vizează creșterea rețelei, inclusiv în România

Cu sediul central în Milano, unde a fost fondată în 2003, Vista Vision are 12 clinici în Italia și cinci în România, concentrându-se în principal pe chirurgia laser pentru corectarea miopiei și pe chirurgia cataractei.

În România, deține clinici de oftalmologie la București, Timișoara, Arad, Baia Mare, Deva și două unități de optică medicală, din care una în Seini, județul Maramureș și una în Giroc, lângă Timișoara.

Anul trecut, Vista Vision a reușit să efectueze peste 30.000 de intervenții chirurgicale și se așteaptă să încheie anul 2024 cu un venit de peste 65 de milioane de euro, potrivit unui comunicat. Doar în România, numărul intervențiilor de cataractă și retină se ridică la 20.000 în cei 18 ani de prezență pe piața locală și la 7.000 în cazul intervențiilor chirurgicale refractive.

Ardian este un lider mondial în domeniul investițiilor private, administrând sau consiliind active în valoare de 169 de miliarde de dolari în numele a peste 1.680 de clienți din întreaga lume. Grupul Ardian se ocupă cu investiții în alte fonduri de investiții, investiții directe în companii și furnizează soluții de finanțare nebancară către firme europene cu capitalizare medie.

Fondatorii și managerii companiei, Mario Salmeri (președinte și CEO) și Stefano Zanchi (CEO), vor reinvesti în clinicile lor alături de Ardian, precum și de fondul Credem Private Equity SGR, un alt investitor al său încă din 2020.

„La patru ani de la investiția noastră, Vista Vision a înregistrat o creștere de peste trei ori a cifrei sale de afaceri, impunându-se ca un jucător de top în Italia și România în tratamentul deficiențelor de vedere. În următorii ani, creșterea pe piețele internaționale va deveni și mai semnificativă, iar Ardian reprezintă un partener cheie din punct de vedere al expertizei și al resurselor financiare în această nouă etapă de extindere”, spune Daniele Molinaro, CEO, Credem Private Equity SGR.

Pe lângă strategia sa de consolidare din Italia, compania intenționează să urmărească și alte oportunități de creștere atât în România, cât și în alte țări europene.

„Suntem încântați să colaborăm cu Ardian și să începem o nouă etapă de creștere strategică. Am pornit într-o călătorie importantă de dezvoltare atunci când Credem Private Equity SGR a investit în 2020 și le suntem recunoscători pentru sprijinul lor crucial de-a lungul anilor, care ne-a permis să devenim un lider în sector în Italia. Cu Ardian, vom continua pe această cale ambițioasă, cu scopul de a ne consolida prezența în Italia și de a ne extinde pe alte piețe europene”, a adăugat Mario Salmeri și Stefano Zanchi, fondatori și manageri ai Vista Vision.

Potrivit sursei citate, cererea de servicii de îngrijire a ochilor înregistrează rate de creștere constante într-un sector care este încă foarte fragmentat, ceea ce oferă oportunități semnificative de investiții care vizează consolidarea în continuare.

„Suntem încântați să începem parteneriatul nostru cu Vista Vision. Mario și Stefano au fost prevăzători în crearea, în urmă cu peste 20 de ani, a unei afaceri inovatoare care oferă servicii de înaltă calitate. Suntem încrezători că această companie, lider pe piața italiană, este bine poziționată pentru a deveni un agregator în acest sector extrem de fragmentat. Strategia noastră se va concentra pe dezvoltarea rețelei în Italia și pe extinderea la nivel internațional”, a declarat, la rândul său, Marco Molteni, Managing Director Expansion, Ardian.

Vista Vision și-a crescut afacerile din România cu 13% anul trecut față de anul precedent, la 11 milioane de lei, în timp ce profitul a urcat cu % la 655.000 de lei, potrivit datelor din platforma Termene.

În 2021, Vista Vision România, cu sediul central la Timișoara, a accesat fonduri europene de 8,29 milioane de lei pentru achiziția de echipamente prin Programul Operațional Regional (POR).

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german, anunță Kremlinul
Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german, anunță Kremlinul
Preşedintele rus Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german Olaf Scholz, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Interfax preluată de......
Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare
Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare
Guvernul laburist britanic a anunţat duminică lansarea unei Strategii Industriale destinate impulsionării creşterii, ...
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Producătorul auto chinez Chery a început asamblarea maşinilor în Rusia, pentru a le vinde în această ţară, la trei ...
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Mii de oameni au ieşit în stradă duminică la Madrid pentru a cere preţuri mai accesibile la locuinţe, într-un context ...