Clipurile video care promovează România mai bine decât cele plătite de stat cu zeci de milioane de euro

Economica.net
17 03. 2018
rasnov_fortress_89336700

La mijlocul lunii octombrie 2017, un clip video cu România făcea furori pe Facebook. Publicat de Unilad Adventure, parte din grupul media Unilad din Marea Britanie, cu peste 37 de milioane de aprecieri pe reţeaua de socializare, clipul de aproape 2 minute a fost vizionat de peste 11,4 milioane de internauţi, şi se numără printre cele mai vizionate clipuri din ultimele luni. 

Într-un comentariu, cei de la Unilad Adventure mulţumeşte agenţiei de turism Untravelled Paths pentru ajutorul acordat la realizarea acestui clip video şi le recomandă turiştilor să-şi rezerve vacanţe similare celor din clip pe pagina de internet a agenţiei, care colaborează cu mai mulţi români pentru tururile oferite. 

Internauţilor le este prezentată Sighişoara, unde pot păşi în paginile unui basm, pot admira peisajele rurale din Transilvania, să călătorească înapoi în timp la Viscri. În clip mai este prezentat şi Transfăgărăşanul cu lacul Bâlea, tururile ghidate pentru a vedea urşi, castelul Bran şi palatul Peleş, asemănător unui castel din desenele Disney, Bucureştiul cu barurile funky dar şi gigantul Palat al Parlamentului. Iată mai jos clipul ca a strâns 11 milioane de vizualizări. 

Un alt clip video, publicat de Unilad pe 3 martie anul acesta, a fost deja vizualizat de peste 4,6 milioane de utilizatori ai reţelei de socializare, cu titlul „Explorând frumuseţile României”. Clipul a fost realizat de un canadian, Robert T. 

Ce rezultat au avut campaniile Autorităţii pentru Turism 

Mai multe clipuri de promovare a României au fost realizate în perioada septembrie-decembrie 2012 de compania care a câştigat licitaţia, TBWA, răsplătită cu 820.000 de euro (3,6 milioane de lei), potrivit datelor Autorităţii de Turism de la aceea vreme, transmise la solicitarea ECONOMICA.NET

CITEŞTE ŞI Mamutul de la Antipa, mămăliga şi mocăniţa – Clip pentru atragerea străinilor

Clipurile au făcut parte din campaniile de promovare outdoor pe 12 piețe care acoperă Europa și Orientul Mijlociu, dar şi în mass media naţională, în perioada 2014 și 2015. Bugetul total: 25 de milioane de euro, din care 18-19 milioane au fost destinaţe pieţelor externe. 

Pentru promovarea în România, bugetul a fost de 4,5 milioane de euro, iar cea mai mare parte a banilor s-a împărțit între agenția McCann Erickson, care a câștigat contractul de planificare media, și televiziunile cu cele mai mari cote de piață, potrivit Digi24. 

Circa 700.000 de euro au ajuns la McCann Erickson, 1,4 milioane euro la Pro TV, 1 milion de euro la Antena 3, 400.000 de euro la Kanal D, 380.000 de euro la TVR, 330.000 de euro la Antena Group și 250.000 de euro la B1 TV.

Pentru a constata eficienţa acestei campanii, au fost comandate două rapoarte de cercetare realizate de Mercury Research, care au costat 80.000 de euro. 

Doar 0,2% din străinii intervievaţi în şase ţări ţintă au arătat menţionat România ca potenţială destinaţie de vacanţă. România aproape nu există în mintea turiştilor străini, concluziona raportul. Doar 5% dintre ei ar vizita România în viitor şi doar 3% văzuseră mesaje de promovare turistică a României. Nici măcar în rândul românilor, ţara noastră nu excela ca destinaţie turistică. Doar 10% dintre români se gândeau la România ca destinaţie de vacanţă şi mai puţin de jumătate văzuseră mesaje de promovare turistică”, potrivit Digi24.