Astăzi, mulți dintre acești profesioniști se regăsesc în roluri hibride care combină activități tradiționale de dezvoltare cu activități care în trecut erau asociate cu specialiștii în operațiuni, iar aceștia aveau în mod tradițional responsabilități de dezvoltare puține sau deloc.
„Datele recensământului arată că se desfășoară o schimbare dramatică, o schimbare de-a lungul unei generații, în compoziția forței de muncă IT. Această schimbare este asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat în perioada 1997-2002, când apariția internetului comercial și era .com a schimbat prioritățile pentru mare parte din IT-ul corporativ și a dus la angajarea unui număr mare de dezvoltatori web și experți în rețele”, a declarat Al Gillen, vicepreședinte de grup, Dezvoltare Software și Open Source, IDC. „Adoptarea tot mai mare a cloud computingului generează astăzi schimbări similare în echipele IT care susțin acest model modern de implementare.”
Studiul include perspective la nivel mondial și regional asupra recensământului din 2022 și o prognoză până în 2027 pentru opt joburi moderne de IT care implică cel puțin unele responsabilități la nivel operațional. Aceste titluri includ DataOps, DevOps, DevSecOps, ITOps, MLOps, inginerie de platformă, inginerie pentru fiabilitatea site-urilor și administratori de sisteme.
La un nivel macro, studiul arată că va avea loc o schimbare semnificativă în responsabilitățile profesioniștilor IT în următorii cinci ani. Datele indică faptul că profesioniștii IT în rolurile operaționale pure se confruntă cu o tranziție către un rol mai tehnic sau concentrat, care adesea poate implica un nivel de lucru în dezvoltarea software.
În consecință, potrivit studiului, rolurile de operațiuni IT și administratori de sisteme sunt proiectate să scadă la rate anuale compuse de creștere (CAGR) de -8,2% și respectiv -7,8% în perioada prognozată 2022-2027. În comparație, rolurile recent apărute de DataOps și MLOps sunt proiectate să aibă creșteri anuale de 17,9% și 20,1% respectiv, deși creșterea pornește de la valori comparativ mici.
Rolurile DevOps și DevSecOps sunt de asemenea prognozate să continue să crească, cu rolurile DevSecOps înregistrând o creștere cu cifre duble pe parcursul perioadei prognozate. Rolurile DevSecOps vor beneficia de pe urma creșterii amenințărilor la adresa aplicațiilor și de dependența pe care o au organizațiile de capacitățile lor software pentru a fi competitive, împreună cu recunoașterea faptului că încorporarea securității cât mai devreme posibil în ciclul de viață al dezvoltării software reduce costurile și crește calitatea. Creșterea DevOps va fi puțin temperată de creșterea rolurilor de inginerie a platformelor, care vor absorbi o parte din aceleași funcții.
„Aceste date de recensământ și prognoză au fost dezvoltate ca un produs complementar al recensământului și prognozei dezvoltatorilor IDC, completând numărul nostru de profesioniști IT implicați în centrul de date modern de astăzi și supravegherea implementărilor bazate pe cloud”, a declarat Arnal Dayaratna, vicepreședinte de cercetare în domeniul dezvoltării software la IDC. „Această colaborare a implicat analiști care acoperă inteligența artificială, gestionarea datelor, dezvoltarea, DevOps, DevSecOps și operațiunile IT și serviciile de platformă, aducând împreună mulți lideri cheie ai IDC.”
În dezvoltarea acestui set de date, IDC utilizează următoarele definiții pentru a descrie rolurile incluse în studiu:
DataOps utilizează o combinație de tehnologii și metode cu accent pe calitatea livrării continue și consistente a valorii datelor, combinând perspective integrate și orientate spre procese în gestionarea datelor, cu automatizare și metode analoge cu cele din ingineria software agilă.
DevOps utilizează abordări colaborative și agile în combinație cu automatizarea extinsă a proceselor de dezvoltare, teste, configurare a infrastructurii, furnizare, controale de securitate și integrare continuă (CI) pentru dezvoltare continuă și livrare continuă (CD).
DevSecOps utilizează o metodologie care afirmă că securitatea trebuie să fie o prioritate încă de la începutul procesului de livrare DevOps. Aceasta permite echipelor DevOps, în colaborare cu securitatea, să acționeze ca părți interesate cheie în definirea și implementarea politicilor de securitate.
ITOps utilizează tehnologie și metode pentru a oferi sarcini de rutină programate și activități de suport nesolicitate legate de sistemele IT. Profesioniștii ITOps pot petrece până la 50% din timpul lor lucrand împreună cu utilizatorii de afaceri în suport, în obținerea cerințelor și în îndeplinirea sarcinilor secundare sau contingente.
MLOps utilizează tehnologie și procese pentru a simplifica și automatiza întregul ciclu de viață al învățării automate (ML). Principalele capacități includ gestionarea și automatizarea datelor și fluxurilor de lucru ML, codul ML și modelele ML de la ingestia datelor până la implementarea, urmărirea și monitorizarea modelelor. MLOps utilizează principii similare cu practicile DevOps, aplicate proceselor de învățare automată.
Ingineria platformei este o disciplină care se ocupă de proiectarea și construirea unor fluxuri de lucru și unelte care permit capacități de autoservire axate pe gestionarea și optimizarea procesului de livrare a software-ului pentru a implementa aplicații și servicii pe platforme cloud.
Ingineria fiabilității site-ului (SRE) include inginerii software care dezvoltă scripturi pentru automatizarea sarcinilor de operare IT, cum ar fi întreținerea și suportul. Echipele SRE rezolvă erori de operare și elimină munca manuală în sarcinile rutine.
Administratorii de sisteme configurează, mențin și oferă suport sistemelor de calcul și sistemelor de sisteme utilizând diverse unelte și metode adecvate sistemului sau sistemelor de sisteme utilizate. Ei pot petrece până la 50% din timpul lor lucrând împreună cu utilizatorii de afaceri în definirea cerințelor cheie, a obiectivelor de afaceri și a adaptărilor necesare pentru a menține sistemul/utilizarea în parametrii de utilizare și de scop.