Clubul Fermierilor: Prin interzicerea importurilor de cereale ucrainene în Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria țara noastră devine calea predominantă pentru tranzitul cerealelor ucrainene

19 04. 2023
agricultura, grau, cereale

Clubul Fermierilor Români atrage atenția, într-o scrioare deschisă adresată prim-ministrului Nicolae Ciucă, că deciziile luate de Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria de a interzice temporar importurile de cereale din Ucraina amenință și mai mult stabilitatra financuară a fermierilor români determinând  o presiune masivă asupra capacității logistice a Portului Constanța.

„Semnalăm necesitatea și urgența unor decizii politice la nivel înalt european pentru repunerea pieței cerealelor într-o formă reglementată – așa cum obligă și Politica Agricolă Comună – corectarea perturbărilor extrem de puternice generate de eliminarea oricăror condiții la accesul cerealelor din Ucraina pe piața comună, printr-o serie de propuneri concrete”, scrie Clubul Fermierilor în scrisoare.

În opinia fermieirlor este importană asocierea României la o poziție comună a celorlalte țări afectate de importurile de cereale din Ucraina – atât la nivel politico-strategic, cât și operațional.

Clubul Fermierilor Români propune și cere autorităților române implementarea următoarelor soluții pentru protejarea sectorului agricol românesc:

  • Identificarea și aplicarea imediată, pentru minim trei luni, a unor măsuri care să asigure prioritatea tranzitului și comercializării cerealelor și oleaginoaselor românești în Portul Constanța, prin stabilirea unor culoare destinate fermierilor români, în măsură să permită capitalizarea fermierilor și asigurarea condițiilor propice pentru noua recoltă.
  • Aplicarea controlului fito-sanitar riguros la graniță, pentru asigurarea respectării standardelor europene de calitate a cerealelor importate din Ucraina.
  • Neprelungirea acordului privind eliminarea taxelor vamale pentru câteva produse sensibile (grâu și făină, porumb și mălai, soia și rapiță) importate din Ucraina.
  • Susținerea de către România a adoptării unui mecanism de sprijin european pentru comercializarea cerealelor din Ucraina în alte țări decât spațiul comun european.
  • Susținerea de către România, în cadrul Consiliului UE, a unor reguli prin care să fie alocate compensații corespunzător pierderilor determinate de importul și tranzitul de cereale din Ucraina, proporțional cu cantitățile asociate fiecărei rute prin spațiul european (România a fost principala cale, cu peste 50% din ceea ce a plecat pe Linia de Solidaritate din Ucraina).
  • Introducerea unui sistem de garanții care să se aplice produselor care tranzitează România, cu plata lor la intrarea în România și recuperarea la părăsirea teritoriului României.

„O abordare comună a grupului celor 5 state membre poate aduce beneficii semnificative în ceea ce reprezintă siguranța și securitatea alimentară a UE”, mai transmit fermierii.

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România.