Europenii vor investi în fotbalul din China. Este una din progozele McKinsey pe 2014
Consultanţii de la McKinsey au identificat cele mai importante 10 fenomene care vor decide soarta Chinei. În condiţiile în care ideologii de la Beijing caută continuu noi formulări care să nu faulteze flagrant ideile comunismului, iar capitalismul să îşi acomodeze accentele sălbatice cu viziunile futuriste.
10. Cluburile de fotbal europene vor investi în Super Liga Chineză
Marcelo Lippi a făcut din echipa Guangzhou Evergrande campioana Asiei. Anelka şi Drogba joacă în China, iar Beckham este acolo „ambasador”.
Este momentul ca liderii cluburilor europene să şi investească acolo, în ciuda luptei cu corupţia pe care fotbalul chinez nu a câştigat-o, potrivit lui Gordon Orr, directorul McKinsey care a identificat cele 10 fenomene.
„Urmează o eră de sinergii transfrontaliere de dezvoltare şi branding a unor echipe de fotbal surori.
Decizia lui Rupert Murdoch de a investi în liga de fotbal din India va accelera deschiderea în rândul administratorilor de fotbal din China? Vestea că investitorii din Qatar în Manchester City au cumpărat o franciză de fotbal din New York?”, se întreabă Orr, retoric chipurile.
9. Reţeaua feroviară de mare viteză se va dubla
Reţeaua de cale ferată de mare viteză nu s-a dovedit la fel de inutilă ca oraşele fantomă.
Numărul de călători a crescut în ultimii şapte ani de la 250.000 în 2007 la 1,3 milioane de anul trecut, şi datorită politicii agresive de preţuri la bilete.
Trenurile circulă la fiecare 15 minute pe linia Shanghai-Nanjing. Există deja mai mult de 9000 km de linii operaționale şi este prevăzută dublarea lor până în 2015. Apoi se va trece de construcţia de noi linii la creşterea capacităţii celor existente.
8. Dezvoltatorii de mall-uri vor da faliment. Mai ales cei de stat
Mall-urile pierd teren în favoarea piaţei on-line. Vânzările online au crescut cu 50 % în 2013.
Dezvoltatorii au anunțat, totuşi, creșterea capacității mall-urilor din China cu 50 % în urmatorii trei ani.
Ce va umple aceste mall-uri, dacă magazinele de îmbrăcăminte și de electronice îşi reduc numărul de puncte de vânzare?, se întreabă Gordon Orr. Consultantul se aşteaptă ca mall-urile din locații mai slabe să sufere în mod disproporționat.
7. Clădirile la grămadă, rău făcute pot produce tuluburări sociale
Clădirile emblematice ale Chinei sunt minuni arhitecturale construite la cele mai înalte standarde de calitate la nivel mondial și a eficienței energetice, dar ele sunt, din păcate, excepția, nu regula.
O mare parte din construcții rezidențiale și de birouri în China în ultimii 30 ani a folosit metode de slabă calitate, precum și materiale care sunt îmbătrânire prost.
Unele orașe au ajuns la un punct critic: grupuri de clădiri de abia 20 ani vechi sunt vizibil în descompunere. Cine va plăti pentru asta? Se va încerca reconstrucția, dar este probabil şi un val de proteste locale împotriva dezvoltatorilor și, în unele cazuri, a guvernelor locale.
6. Directorul informatic – o nouă poziţie cheie în companii
Chief Information Officer (CIO) nu este o funcţie frecvent întâlnită în China, unde companiile văd IT-ul ca pe un departament care ajută firma să funcţioneze, dar nu neapărat să crească. Or imperativul creşterii productivităţii tocmai asta cere: reinvesntarea modelului de business având în vedere forţa IT. Un CIO va fi o „marfă” foarte căutată.
5. Guvernul se va concentra pe ocuparea forţei de muncă nu pe creştere
După anii creşterii economice explozive, retorica guvernamentală de va reorienta spre crearea de locuri de muncă, în condiţiile în care digitalizarea economiei va elibera o bună parte din forţa de muncă.
4. Fuziuni şi achiziţii în logistică
Cum toată lumea vrea productivitate mai mare, logistica va fi o sursă de potenţial câştig. Cu venituri de 500 de miliarde de dolari anual, sectorul este un magnet pentru investiţii.
3. Industria de energie solară vor înflori
În noiembrie 10 dintre producătorii de panouri solare care aveau pierderi în 2012 au trecut pe profit. Deuastrul de la Fukushima a fost un factor de convingere. Cererea va creşte anul acesta inclusiv stimulată de Banca Mondială.
2. Linişte în Zona liberă Shanghai
La începutul lunii octombrie, a fost multe speculații cu privire la oportunităţile ridicate de Planul Pilot al Zonei de Comerț Liber China (FTZ) din Shanghai, dar municipalitatea Shanghai a emis o „listă negativă” cu proiecte interzise.
Această situație ambiguă oferă autorităților, ca de obicei, libertate deplină pentru a menține status quo-ul sau pentru a urmări liberalizarea mai îndrăzneață în Zona Liberă a cunoscut în 2014, dacă vor vedea o nevoie de un stimul de un anumit fel.
1. Creşterea productivităţii şi ruptura tehnologică
Costurile forței de muncă din China continuă să crească cu mai mult de 10 %, costurile energiei și de apă sunt în creștere atât de mult, încât acestea pot fi raționalizat în anumite zone geografice.
Şi costul capitalului este mai mare, în special pentru întreprinderile de stat. Practic, toate costurile mari de intrare sunt în creștere, în timp ce o concurență intensă și, de multe ori, supracapacitatea fac incredibil de greu scumpirea produselor.
Soluția: Productivitate mai mare.
Pentru companiile în care costul forței de muncă are cea mai rapidă creștere, productivitatea poate face toată diferenţa.
Companiile vor simți impactul „perturbator” al tehnologiei, care îi va ajuta să genereze mai mult de la mai puțini și să ruleze modele de afaceri cu totul noi. În cazul în care se vor permite privat start-up-uri private în sectorul bancar, putem vedea un model exclusiv digital, oferind servicii complete, fără costuri fizice ridicate?
Vor fi consumatorii chinezi dispuși să facă banking on-line?
Economia hibridă a Chinei dă, şi în 2014, examenul evitării supraîncălzirii, respectiv al „aterizării line” (soft landing) după anii de creştere exacerbată demăsuri administrative specifice.