„Prețurile terenurilor construibile/intravilane se situează la un nivel constant, dar cu mici excepții – este vorba despre terenurile situate în zone de maxim interes pentru dezvoltări de tip office, retail sau rezidențial din București, Cluj, Timișoara sau Iași, care au avut prețuri cu circa 10% – 15% mai mari decât media. Un teren bine amplasat și care dispune de un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) aprobat este mai atractiv și, în consecință, mai scump. În ceea ce privește segmentul Industrial/Logistic, cele mai ridicate prețuri s-au înregistrat în Cluj-Napoca, București zona de Nord – Est (noua intrare în București din zona Stefăneștii de Jos), București zona de Est și București zona de Vest”, spune Laurențiu Badea, managing partner Dunwell.
Prețurile solicitate în Cluj, pentru terenuri pretabile sectorului Logistic/Industrial, variază între 45 euro/mp și pot ajunge, chiar depăși, 65-75 euro/mp, mai arată datele Dunwell, valori ce pot stabili un record național în tranzacționare.
„Clujul este un hub foarte important din punct de vedere logistic, iar poziția georgrafică îl face foarte atractiv. Forța de muncă foarte bine calificată este un alt avantaj, iar un element diferențiator al Clujului este dat de relief, care limitează dezvoltarea unor noi zone și, astfel, crearea unei potențiale concurențe. Din acest motiv, prețurile din zona Cluj sunt la un nivel foarte ridicat, iar dezvoltatorii de parcuri logistice analizează cu atenție o investiție aici, unde prețurile terenurilor depășesc 40 euro/mp. Acesta este și motivul pentru care Florești, Apahida și Jucu sunt printre cele mai atractive și căutate zone din vecinătatea Clujului, iar faptul că deja dezvoltatori consacrați, precum CTP sau WDP, au dezvoltat parcuri logistice aici, au făcut ca interesul în aceste zone să fie foarte ridicat”, adaugă Laurențiu Badea.
Potrivit datelor Dunwell, Cluj-Napoca, București, Sibiu, Timișoara și Craiova sunt orașele cu cele mai ridicate prețuri când vine vorba de achiziția unui teren ce vizează o viitoare dezvoltare industrială.
Prețurile terenurilor au evoluat constant, în special în zonele destinate unor proiecte Industriale/Logistice, însă orice investiție în infrastructură sau dezvoltare logistică dintr-o anumită zonă, automat a adus corecţii pozitive acesteia, cât și terenurilor învecinate.
În Cluj-Napoca, zona Florești, prețurile terenurilor variază între 50-60 euro/mp, în Apahida – 60-70 euro/mp, în timp ce la Jucu, prețurile cerute variază între 35-40 euro/mp.
În București, zona de Nord-Est (Ștefăneștii de Jos), prețurile terenurilor pornesc de la 30 euro/mp și pot ajunge și la 60 euro/mp, în zona de Nord-Vest (Chitila-Rudeni) – 30-40 euro/mp, în zona de Est (25-35 euro/mp), în timp ce în zona de Vest, cea mai aglomerată zonă în dezvoltări industriale din România, terenurile se tranzacţionează cu 20-25 euro/mp.
În Sibiu, prețurile terenurilor variază între 25-30 euro/mp, în timp ce în Timișoara și Craiova terenurile se tranzacționează la prețuri cuprinse între 20-25 euro/mp.
„Orice proiect de infrastructură (autostrada, centură ocolitoare etc.) sporește atractivitatea zonei respective. Ştefăneştii de Jos a devenit un sector foarte atractiv, odată cu finalizarea autostrăzii A3 Bucureşti – Ploieşti şi a nodului de legătura cu Centura Bucureștiului. Același lucru se va întâmpla și cu Târgu Mureş, Turda sau Constanța, orașe cu potenţial mare de dezvoltare dat de stadiul avansat al proiectelor de infrastructură, acestea putând deveni un real competitor pentru Cluj”, precizează Andrei Moraru, head of land development în cadrul Dunwell.
Acesta a adăugat că dezvoltatorii sunt în căutarea unor terenuri de minimum 100.000 mp în oraşele principale, respectiv minimum 50.000 mp în oraşele secundare.
„Cele mai căutate terenuri sunt cele aflate în zonele cu acces rapid către infrastructura rutieră, zonele prevăzute în planurile urbanistice generale (PUG) cu destinaţie logistică sau industrială. Sunt dezvoltatori care caută foste platforme industriale pentru a le converti în parcuri industriale moderne. Oraşele secundare sunt în principal huburi logistice de tip , astfel că cel mai important criteriu îl reprezintă infrastructura rutieră, iar dezvoltatorii vor dori să achiziţioneze un teren aflat la ieşirea din oraş, dar cu acces direct în drumul expres sau autostradă”, conchide Andrei Moraru.