Cluj-Napoca: tranzacţii imobiliare de o jumătate de miliard de euro în 2016

Economica.net
08 08. 2017
cluj_75895689667_06415300

Acest ghid, ajuns la a patra ediţie, este un proiect unic în Romania din perspectiva faptului că se realizează anual în baza informaţiilor oficiale din contractele de vânzare-cumpărare înregistrate şi conţine date privind volumul şi valoarea totală a proprietăţilor tranzacţionate, repartizarea acestora pe tipuri de proprietăţi (apartamente, case, terenuri, altele), preţurile medii pe metru pătrat repartizate pe cartiere şi pe întregul municipiu, precum şi alte cifre relevante.

Conform acestui document, realizat de o companie de consultanţă din Cluj cu sprijinul Direcţiei Taxe şi Impozite Locale a Primăriei Cluj-Napoca, valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare în anul 2016 a fost de 457 de milioane de euro, faţă de 358 de milioane de euro în 2015 şi 284, în 2014.

Astfel, în 2016 valoarea totală a tranzacţiilor a crescut cu 28% faţă de anul precedent şi cu 615% faţă de 2014.

Ponderea semnificativă a sumei tranzacţionate în 2016 o reprezintă apartamentele, cu un procent de 63%. Preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacţionate în anul 2016 a fost de 1.000 de euro pe metru pătrat, faţă de 873 de euro pe metru pătrat în anul 2015 şi 836 de euro pe metru pătrat în anul 2014, se arată în acest studiu.

‘Volumul tranzacţiilor s-a apropiat de jumătate de miliard de euro în 2016, în creştere faţă de anul anterior. O a doua concluzie este preţul mediu pe mp al apartamentului, în creştere semnificativă faţă de 2015, fiind undeva acum la 1.000 de euro. Vreau să precizez că aceste cifre sunt compilate din contractele de vânzare-cumpărare pe care le are înregistrate primăria. Dacă au fost în contracte preţuri care nu reprezintă realitatea este posibil ca între volumul total real, care o fi acela, şi sumele reprezentate aici, să fie o diferenţă’, a spus Adrian Vascu, coordonatorul proiectului de realizare a acestui ghid.

Ghidul mai arată că, potrivit datelor analizate din contractele de vânzare-cumpărare, achiziţiile imobiliare finanţate din credite bancare în anul 2016 au fost de 17% din valoarea totală tranzacţionată, faţă de 26% în anul 2015, respectiv 16% în anul 2014.

Astfel, în 2016, 83% din tranzacţiile imobiliare au fost finanţate din surse proprii.

‘Cea mai scumpă casă tranzacţionată este localizată în centru, în zona străzii Avram Iancu, tranzacţia fiind de 1,4 milioane de euro. (…) Cea mai valoroasă tranzacţie a fost realizată de către o persoană juridică şi include o clădire de tip comercial în valoare de peste 4 milioane de euro, amplasată în zona străzii Tăietura Turcului (…) Cel mai scump teren a fost tranzacţionat la 660 mii de euro’, se mai arată în ghid.

O altă informaţie relevată de ghid este aceea că în anul 2016 cel mai des au fost tranzacţionate apartamente cu suprafeţe utile cuprinse între 35 şi 55 de mp.

‘Clujul este un oraş care a atras oameni, prin urmare cererea potenţială a existat în permanenţă. De ce? Pentru că fiind un centru universitar puternic, pe de altă parte un nod de transport important şi în ultimul rând un loc cu industrii care încep aici să se bazeze, există motive clare ca oamenii să vină să vrea să stea în Cluj. Nu mai vorbesc de statistici privind calitatea vieţii care cifric artă bine, înghesuiala din Cluj însă a ajuns ca înghesuiala din Bucureşti a propos de deplasările pe care le faci între două puncte, ceea ce este un punct slab’, a declarat Adrian Vascu, coordonatorul proiectului.

Acest ghid al tranzacţiilor imobiliare se realizează din anul 2013, toate informaţiile fiind puse la dispoziţia publicului în mod gratuit pe situl Primăriei Cluj-Napoca şi al companiei Veridio care a realizat analiza datelor.