Implementarea acestui sistem are ca rezultat scurtarea cu aproximativ 40% a timpului necesar rezolvării unui document, deoarece acesta este trimis direct şefilor de servicii sau birouri.
Potrivit primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, autorităţile locale au stabilit 60 de tipuri de cereri pe care cetăţenii le pot adresa online, prin intermediul Antoniei.
„De miercuri, şi-a început activitatea primul „funcţionar public virtual” din România, numit Antonia. Simplificăm accesul clujenilor la serviciile administraţiei publice locale, cu ajutorul tehnologiei, noul sistem având rolul de a diminua birocraţia, de a câştiga timp pentru cetăţean si de a reduce costurilor administrative. Am stabilit un numar de 60 de tipuri de cereri pe care cetăţenii le pot adresa online primăriei, fără să mai vină la ghişeele instituţiei. Acest lucru ne permite să scurtăm cu 40% timpul circuitului actelor în instituţie, prin faptul că cererile sunt înregistrate direct la şefii de servicii sau birouri, în subordinea cărora se începe procesarea solicitării şi pregătirea răspunsului către cetăţean”, a spus Emil Boc.
Punerea în funcţiune a sistemului nu exclude relaţia cetăţeanului cu funcţionarii de la ghişee, însă Antonia poate eficientiza tot acest demers prin faptul că trimite cererea direct funcţionarului care are în atribuţiuni rezolvarea acelui tip de problemă.
Reprezentanţii primăriei se aşteaptă astfel la o reducere vizibilă a cozilor la ghişee.
„Se reduce termenul de procesare a răspunsului primăriei sub 20 de zile, faţă de 30 de zile cât e acum”, a precizat Boc.