Preşedintele director al TIFF, regizorul Tudor Giurgiu, i-a prezentat publicului pe invitaţii de renume prezenţi la Gală – Nik Powell, directorul Şcolii Naţionale de Film şi Televiziune din Marea Britanie şi vicepreşedinte în Consiliul Academiei Europene de Film, regizorii Pablo Berger, David Lambert şi Denis Côté, renumitul director de imagine Ed Lachman, Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca (New York) şi membru al juriului Competiţiei TIFF 2013, marea actriţă Luminiţa Gheorghiu – şi le-a adus mulţumiri tuturor celor care sprijină financiar cel mai mare festival de film din România şi unul dintre cele valoroase din lume.
„Ne aşteptăm la o susţinere a autorităţilor şi să ne trateze cu un pic mai multă delicateţe. O cântăreaţă primeşte un onorariu de 40.000 de euro pentru o evoluţie de o jumătate de oră la Cluj-Napoca, adică aproape un sfert din bugetul festivalului”, a spus Tudor Giurgiu.
Pe marele ecran instalat în Piaţa Unirii au fost proiectate câteva secvenţe de la TIFF 2012. Un omagiu a fost adus actriţei Irina Petrescu, care s-a stins din viaţă în acest an.
În discursul rostit la Gala de deschidere, directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a evidenţiat că „vedetele din acest an de la TIFF sunt filmele”.
„Este o ediţie mai serioasă, fără glume, de criză. Au scăzut consistent finanţările, atât publice, cât şi private. Este pentru prima dată când TIFF resimte acut criza financiară”, a spus Mihai Chirilov. El le-a mulţumit actriţei Luminiţa Gheorghiu – protagonista campaniei de imagine a festivalului din acest an – şi regizorului Cristi Puiu, care a gândit campania.
„Luminiţa Gheorghiu a anulat toate spectacolele sale de teatru din Capitală şi va fi în fiecare zi alături de noi, la TIFF”, a afirmat Mihai Chirilov. El a anunţat prezenţa la festival a regizorului Lucian Pintilie, săptămâna viitoare, cu prilejul lansării DVD-ului cu integrala filmelor realizate în cariera sa. Cineastului i-a fost decernat Premiul de Excelenţă la TIFF 2012.
Prezent la Gala de deschidere, primarul Emil Boc a remarcat, în discursul său, că „oraşul Cluj-Napoca devine un oraş al festivalurilor”.
Publicul a vizionat, după ceremonia de deschidere, lungmetrajul „Amanţii trecători”, în regia lui Pedro Almodovar, care a rulat în premieră în România.