Interesul clujenilor pentru proprietăți imobiliare a crescut începând cu luna decembrie. Per total, în prima lună din an s-au vândut aproape 2.900 de apartamente, case și terenuri, doar în județul Cluj, potrivit datelor ANCPI. Nevoia clujenilor pentru apartamente a dus și la creșterea vânzărilor înregistrate de agențiile imobiliare.
Piața imbiliară din Cluj este una dintre cele mai efervescente din țară după cea de la București. Lângă Cluj-Napoca s-a dezvoltat în ultimii ani cea mai mare suburbie din țară.
CITEȘTE ȘI Record de apartamente finalizate: cea mai mare suburbie din România s-a facut şi mai mare
Agenția Blitz, care a avut în ultimii ani creșteri importante ale cotei de piață, a înregistrat o creștere cu 60% a cifrei de vânzări, de la 236.000 de euro în ianuarie 2020, la peste 370.000 de euro în ianuarie 2021. Blitz a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de puțin peste 2,5 milioane de euro.
„Cei care care au avut propietăți la vânzare și nu au reușit să finalizeze tranzacțiile până în decembrie, au mai scăzut prețurile după Sărbători. Un alt motiv este și că piața a fost inhibată anul trecut de restricții, iar creșterea s-a „mutat” pe acest început de an, ceea ce ne determină să estimăm că vom avea un prim trimestru cu creștere robustă per ansamblu. Toată această evoluție pozitivă este susținută și intern, prin dublarea numărului de agenți, a eforturilor de optimizare a pregătirii lor, dar și a proceselor, pentru a asigura rapiditatea de reacție pe care o așteaptă orice client” spune Cătălin Priscorniță, CEO Blitz.
Printre segmentele cu activitate crescută în piață s-a remarcat segmentul de vânzări de case. Tendința apărută în urmă cu un an se menține pe fondul nevoii de spațiu pentru munca de acasă. Un alt trend în ascensiune este și cererea pentru zonele adiacente marilor orașe, acolo unde există mai mult spațiu verde. În județul Cluj tot mai mulți clienți sunt interesați de achiziții în Apahida, Jucu, Baciu – zone cu potențial pe termen lung de construire și dezvoltare pe segmentul rezidențial.
Nu doar apartamentele au fost căutate, ci și casele, mult mai practice în vreme de pandemie.
„Deși cea mai mare creștere, de aproximativ 70% s-a înregistrat pentru achiziția de apartamente, fiind segmentul cu cel mai mare volum de oferte, am înregistrat și o creștere de 27% a vânzărilor de case, ceea ce e semnificativ în comparație cu variația anuală obișnuită,” a explicat Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager Blitz.