Clujenii de la Parapet au făcut un parc hibrid de 1 MW la ei acasă. “E un proiect de cercetare, o microrețea inteligentă”

Compania românească Parapet, cu sedii la Cluj-Napoca și Nurnberg, specializată în construcții în sectorul energiei regenerabile, a finalizat recent un al doilea proiect regenerabil hibrid, la Cluj, o centrală eoliană-fotovoltaică ce are și baterii.
Mihai Nicuţ - mie, 11 oct. 2023, 22:03
Clujenii de la Parapet au făcut un parc hibrid de 1 MW la ei acasă. “E un proiect de cercetare, o microrețea inteligentă”

Parapet a finalizat lucrările la o nouă centrală electrică mixtă, eoliană-fotovoltaică, cu o capacitate totală de 1 MWp de la Cluj-Napoca, a doua de acest tip instalată de companie în România, după cum au anunțat reprezentanții companiei. Proiectul include și un sistem de stocare a energiei electrice cu o capacitate de 110 kW și este destinat mai degrabă cercetării. Parcul hibrid reprezintă, în fapt, un laborator de cercetare, pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și de instalații eoliene modern, după cum arată compania.

Pe lângă turbina eoliană și sistemul de stocare (100 KWh baterii cu plumb și 10 KWh baterii Li-Ion), parcul hibrid a presupus instalarea a 1.730 de panouri fotovoltaice, monofaciale și bifaciale, amplasate pe trei tipuri de structură: fixă, tip Carport și pe sisteme cu autotracking.

Energia produsă va asigura consumul parțial de energie electrică al Cluj Innovation Park, în scopuri necomerciale, precum și consumul a două stații de încărcare de 60 și de 150 kW, folosite inclusiv pentru alimentarea autobuzelor electrice ce asigură transportul public în zonă. Astfel, proiectul va contribui la dezvoltarea unei microrețele inteligente de distribuție, producție și stocare de energie electrică.

„Tocmai au fost finalizate testele la al doilea parc hibrid pe care l-am construit, de data aceasta la noi acasă, în Cluj-Napoca. Este vorba despre un proiect de cercetare, ce contribuie la dezvoltarea unei microrețele inteligente de producție, distribuție și de stocare a energiei electrice. Acesta testează în condiții reale eficiența energetică a panourilor fotovoltaice amplasate pe toate tipurile de sisteme existente la această oră, a instalației eoliene și a sistemului de stocare instalat. Rezultatul ar putea contribui la extinderea centralelor mixte în țară și, implicit, la un sistem energetic mai sustenabil”, a spus Paul Moldovan, unul dintre fondatorii Parapet, la la conferința „Investim și acționăm responsabil în energie”, organizată de publicația InvestEenergy.

Acesta ar fi al doilea sistem hibrid în care a fost implicată firma  din Cluj. Parapet și Blue Line Energy, producător de energie din surse regenerabile, au anunțat în iulie finalizarea construcției unei centrale fotovoltaice de 1,1  MW, instalată în incinta parcului eolian Beștepte, județul Tulcea,

“Este primul proiect hibrid de producere a energiei din surse regenerabile din țară, potrivit datelor companiei naționale de transport a energiei electrice din România”, arăta comunicatul emis atunci. Capacitatea totală instalată a centralei hibrid se ridică la 7,25 MW –  parcul fotovoltaic se adaugă celor 6,15 MW instalați anterior în parcul eolian. Investiția s-a ridicat la aproximativ 10 milioane de euro.

“Proiectul centralei fotovoltaice a presupus implementarea soluțiilor Parapet de infrastructură mecanică prin amplasarea a 2.652  de panouri fotovoltaice în vecinătatea celor trei turbine eoliene instalate în Parcul Beștepe, funcțional încă din 2014. Sistemul instalat asigură o producție anuală totală de 24 GW, contribuind la reducerea cu 20.400 de tone/an a emisiilor de dioxid de carbon”, mai arătau atunci companiile.

Parapet este o companie românească de construcții în sectorul energiei regenerabile, cu sedii la Cluj-Napoca și Nurnberg. Cu un portofoliu de peste 150 de proiecte fotovoltaice realizate în 15 țări din Europa, având o capacitate totală instalată în prezent de peste 750 MWp, compania oferă soluții și servicii din categoria light EPC.

Parapet deține una dintre cele mai mari flote de utilaje iar structura organizațională cuprinde departamente interne dedicate fiecărei etape din construcția unui parc fotovolaic, inclusiv evaluarea seismică a construcțiilor, pottivit propriei descrieri.

 

Te-ar mai putea interesa și
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova
Încă o companie românească se extinde în toată regiunea. SmartWrap intră în Ungaria, Polonia, Bulgaria și Republica ...
Piața ambalajelor flexibile din România s-a dublat în ultimii zece ani și a ajuns la circa 250 milioane de euro, urmând ca în următorii ani să crească cu 25% pe măsură ce piața se va......
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după ...
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...