Marii dezvoltatori au văzut semnalele pieței și au anticipat potențialul de revenire, anunțând noi investiții, de la mall-uri la proiecte mixte. Iar din această perspectivă, Clujul pare să fi tras lozul cel mare, după ce IULIUS a anunțat că va investi jumătate de miliard de euro pentru a transforma platforma industrială Carbochim într-un proiect de reconversie urbană, păstrând totodată activitatea fabricii, care va fi relocată anul acesta. Proiectul se anunță a fi un nou hot spot pe harta orașului, cu o suprafață amenajată de peste 19 hectare, de la clădiri (retail cu sute de magazine și restaurante, birouri premium, locuințe de nouă generație) la grădină urbană de 4 hectare, conectată cu două parcuri adiacente din nordul orașului, transformarea malului râului Someș în centru cu facilități sportive și alei velo-pietonale, dar și investiții ample în infrastructură de conectivitate și de utilitate publică.
Demersul este printre puținele din România, poate chiar unicul, în care platforma industrială pe care se construiește își va continua activitatea, într-o altă locație. Dezvoltatorul, care deține și acționariatul majoritar al Carbochim, a anunțat că investește 5 milioane de euro în relocarea și retehnologizarea fabricii, a cărei activitate nu va fi întreruptă.
Revenirea fizică în mall-uri încurajează dezvoltarea retailului
„Românii s-au adaptat natural contextului impus de pandemie, în sensul că în timpul lockdown-ului și al perioadelor cu restricții mari s-au orientat mai mult decât până atunci către online, iar acum au revenit cu entuziasm la stilul de viață activ, tendinţă care se vede în toate proiectele noastre prin creșterea traficului cu o medie la nivel de reţea ce variază între 15% şi 25%. Ce propunem la Cluj are la bază acest nou profil al consumatorilor, interesul ridicat pentru experiențele pe care le oferă formatele fizice de shopping şi timp liber, dar și potențialul orașului, care este într-un proces accelerat de dezvoltare. Vorbim despre un proiect regional, care răspunde atât tendințelor de consum, cât și planurilor de dezvoltare ale retailerilor, inclusiv ale celor care își pregătesc intrarea pe piața din România”, ne-a răspuns Sebastian Mahu, Head of Asset Management la IULIUS, privind tendințele actuale din retail și cum influențează planurile de dezvoltare.
Ce propune IULIUS, concret, pe zona de retail în cel mai amplu proiect de regenerare urbană din țară? Cea mai mare suprafață de shopping și entertainment din țară, de 115.000 mp, care va fi ocupată de peste 400 de retaileri, branduri high end, premiere naționale și regionale, concepte de distracție pentru familii, zeci de restaurante cu tematică internațională și cafenele într-un singur loc, fresh market de susținere a antreprenorilor și producătorilor locali și mari retaileri cu specific home&deco, sport, health&beauty. La toate acestea se adaugă un centru de arte performative, o premieră la nivel de parteneriat între mediul de business și cel cultural, care va fi destinația pentru una dintre cele două clădiri de patrimoniu industrial pe care dezvoltatorul le va conserva și păstra în noul proiect. Alt element de unicitate este și o sală de spectacole, prima de acest tip integrată ca funcțiune a unei dezvoltări mixte din România. Practic, o destinație regională pentru petrecerea timpului liber, indoor și outdoor, pentru toate vârstele.
„Avem peste 1.000 de parteneriate de lungă durată cu jucători internaționali și autohtoni din diverse domenii: fashion – de la mass market la high end -, entertainment, FMCG, companii de top din IT, automotive, banking, outsourcing. Mulți dintre ei se regăsesc în toate proiectele noastre, ne-au urmat în orașele în care am venit cu planuri noi și cercetările noastre confirmă interesul pentru Cluj”, ne-a mai spus Sebastian Mahu.
În ultimii doi ani, IULIUS și-a susținut partenerii prin programe și facilități cu scopul de a-i ajuta să amortizeze șocul pandemiei și a lansat proiectul Go Local destinat antreprenorilor locali, care au primit diverse facilități pentru a putea accesa mall-urile din rețea.
Despre cum s-au adaptat proiectele mixte la noul context, Sebastian Mahu spune că „postpandemie, observăm un apetit foarte mare pentru tot ce înseamnă posibilităţi creative de petrecere a timpului liber, ceea ce presupune un mix între shopping, întâlniri cu prietenii la restaurante sau la cinema, relaxare cu familia în parc, sport la centrul de fitness, noi concepte de entertainment, participare la evenimente pentru întreaga familie etc. Iar acestea sunt avantajele proiectelor mixed-use, cum va fi şi cel de la Cluj-Napoca, care, datorită funcțiunilor multiple, îi oferă publicului soluții variate pentru accesul la un lifestyle modern, îmbrățișat de publicul actual, schimbat de restricțiile și presiunea ultimilor ani”.