Petal Huşi (simbol bursier PETY) este o firmă relativ mică, de agregate de foraj şi extracţie de petrol şi gaze şi de construcţii, cu afaceri de 20 – 22 de milioane de lei anual, şi profit de 327.000 de lei anul trecut.
Datele generale ale companiei nu o recomandă la cumpărare unui potenţial investitor. S-au făcut numai 36 de tranzacţii cu PETY în ultimele 12 luni şi compania valorează doar 4 milioane de lei la bursă.
Broker Cluj Napoca (BRK) crede, însă, în viitorul companiei, din moment ce face efortul de a o aduce pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în loc să caute să scape repede de pachetul de nici 15% din acţiunile companiei.
„Avem companii de pe Rasdaq în care credem şi pe care le vom muta pe piaţa principală a Bursei, pentru că dorim să beneficieze de o evaluare de piaţă şi nu numai“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Anton Ionescu, membru al consiliului de administraţie al Broker Cluj Napoca. Oficialul clujean face aluzie şi la principalul scop teoretic al listării la bursă, finanţarea.
Investitorii instituţionali au început să-şi mute companiile pe piaţa principală a Bursei de pe Rasdaq, din cauza perspectivei desfiinţării acesteia.
Portofoliile fondurilor de investiţii şi ale investitori profesionişti ca Broker Cluj, care deţin companii cotate pe Rasdaq, vor avea de suferit, pentru că evaluarea acestora nu se va mai face în funcţie de preţul de piaţă. Companiile care nu se vor muta pe piaţa principală de pe Rasdaq, vor fi transferate automat pe Sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al Bursei, care nu are statut de piaţă reglementată. Pentru evaluarea portofoliului se va lua în considerare valoarea contabilă.
În 19 octombrie acţionarii Petal Huşi (PETY) urmează să aprobe nu numai transferul pe piaţa principală a BVB, dar şi majorarea capitalului social cu circa 50%. Compania este controlată de un investitor individual, Baraga Constantin şi de o firmă din Bacău, Instal Expert, cu 29, resepctiv 28 % din acţiuni, cu care brokerii din Cluj nu vor fi avut probleme de comunicare.
Portofoliu de broker
Broker Cluj Napoca (BRK) mai are pachete de acţiuni de mărime semnificativă (peste 10%) la alte 5 companii de pe RASDAQ: Napochim Cluj Napoca, probabil următoarea candidată la transferul pe piaţa principală, Anteco Ploieşti, Remat Baia Mare (peste 53%), Transchim Bucureşti şi Bucovina Suceava.
Pe piaţa principală Broker Cluj are pachete semnificative la Cemacon Zalău şi VES Sighişoara.
Valoarea portofoliului deţinut de Broker Cluj Napoca în nume propriu era de aproape 58 de milioane de lei la 30 iunie. Portofoliul consta în acţiunile a 74 de companii de la BVB şi SIBEX, plus 4 de la Bursa din Viena şi 16 companii necotate.
Profitul net la Broker Cluj Napoca (BRK), rezultat din operaţiunile pe cont propriu din primele 6 luni, se cifrează la 5,48 milioane de lei, mai mare cu peste 59% decât cel înregistrat în urma cu un an.
„Evoluţia profitului financiar a fost susţinută de valorificarea unor plasamente financiare din cadrul portofoliului“, se spune în raportul companiei pe Semestrul 1.
Eficienţa operaţiunilor pe cont propriu au susţinut şi activitatea de brokeraj. Profitul net total înregistrat de SSIF Broker în Semestrul 1 din 2012 a fost mai mic, de 3,1 milioane de lei, dar în creştere, totuşi, cu peste 81% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.