Doar terenul valorează câteva milioane de euro, potrivit informaţiilor din piaţă. Compania mamă Napochim va începe relocarea în zona industrială.
„Napochim se află în plină restructurare a afacerii, are nevoie de investiţii în tehnologii noi, cu echipamente mai mici şi mai performante. Nu mai are nevoie terenul actual, de circa 8.000 de metri pătraţi, ci de veniturile pe care acesta i le poate aduce. Relocăm activitatea pe un teren mai mic, tot al fabricii, din zona industrială şi, pe terenul actual din apropierea Pieţei Mihai Viteazul intenţionăm să construim un complex rezidenţial modern, aşa cum îi stă bine zonei centrale a oraşului“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Anton Ionescu, administrator al Napochim, dar şi al casei de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca, al doilea cel mai mare acţionar al Napochim. SSIF Broker deţine 14% din acţiuni.
Napochim va lansa pe piaţă „un concurs de proiecte, din care vom alege pe cel mai bun şi care trebuie să aibă, în principiu, locuinţe, spaţii pentru servicii comerciale şi servicii medicale“, a mai spus oficialul clujean, care nu a dorit să estimeze nici valoarea terenului şi nici anvergura financiară a proiectului.
Acţiunile Napochim (simbol bursier NACH) se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), unde mai valorează doar 6,3 milioane de lei, nu mai mult de capitalul social. Afacerile firmei s-a înjumătăţit anul trecut de la 15 milioane de lei în 2006. Veniturile de 7,3 milioane de anul trecut nu au putut evita pierderile de 4,7 milioane.
La începutul anului Asociaţia salariaţilor (PAS) s-a desfiinţat, iar pachetul majoritar de acţiuni a fost redistribuit mai ales către investitori apropiaţi conducerii. Marilenuţa Porumb are cel mai important pachet, de 18,4 % din acţiuni. Pe directorul general îl cheamă Cristian Porumb. Unul dintre administratori, Dan Mihai Pitic, are peste 6% din acţiuni, iar pachete nesemnificative vor fi rămas şi lui Anton Ionescu şi lui Valentin Cionca de la Casa de insolvenţă Transilvania, potrivit ultimelor raportări la bursă.
Marile proiecte
Anvergura proiectului Napochim se poate deduce după cele deja cunoscute, mai noi şi mai vechi, din oraş.
Firma Felinvest adună bani pentru proiectul de birouri demarat în locul fostei fabrici de dulciuri, iar compania Libertatea alege arhitecţii noului centru tehnologic din zona gării, potrivit presei locale.
Felinvest a reluat execuţia proiectului imobiliar de pe terenul fostei fabrici de dulciuri Feleacul. Proiectul Felinvest, denumit Rezident Business Park dispune de un teren de peste 20.000 mp şi va avea în total 100.000 mp construiţi. În prima etapă se vor amenaja 14.000 mp de birouri şi 1.500 mp spaţii comerciale, într-o investiţie de 7 milioane euro, potrivit Mediafax. Este o afacere de familie, Felinvest fiind controlată de fraţii Călin şi Octavian Buzoianu, rezultând din restructurarea din 2009 a fostei glorii a industriei dulciurilor din România, Feleacul.
Şi conducerea fabricii Libertatea urma să aleagă luna trecută pe proiectantul parcului tehnologic care va fi realizat pe terenul de 4,5 hectare al fostei unităţi de producere de mobilier din zona gării.
Proprietarii Libertatea au anunţat restructurarea firmei „după ce subsidiara unui fond de investiţii cipriot controlat de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a preluat 90% din societate“, scrie Ziua de Cluj.
Proiectul Liberty Center Technological Park, care va atrage în primă fază investiţii de 20 de milioane de euro, de care se va ocupa Fribourg Development, subsidiară deţinută de fondul privat de investiţii Fribourg Investments (Cipru), care deţine 90% din Libertatea.
Și altele
Și alte companii clujene, precum singurul producător de materiale abrayive din România Carbochim, Construcţii Napoca, Electromontaj sau CoSoSys şi-au schimbat stăpânii, anul trecut și au planuri imobiliare.
La Carbochim încă nu este suficientă armonie pentru un proeict, reprezentanții omului de afaceri gălățean Cătălin Chelul contestând conducerea companiei.
În rest presa locală inventariază mai multe proiecte, mai vechi.
În locul unei foste unităţi Napolact a fost ridicată deocamdată parţial structura noii unităţi comerciale care ar urma să funcţioneze aici.
În cazul Flacăra, terenul a fost vândut către germanii de la LBBW Immobilien, care nu au apucat să demoleze fosta fabrică, iar la fosta Tricotaje Someşul terenul este dezafectat, ambele proiecte fiind blocate de criză.
Pe o parte a platformei Tehnofrig a fost ridicat un magazin de bricolaj al Dedeman.