CME, compania care deţine Pro TV, venituri în scădere în primul trimestru al anului

Economica.net
01 05. 2019
protv_75849348578493_62442900

Conform datelor transmise News.ro, veniturile nete ale CME în România au scăzut cu 7% la rate efective, dar au crescut cu 2% la rate constante, ajungând la 146,6 milioane de dolari, iar cele din exploatare au crescut cu 12% la rate efective şi 23% la rate constante, ajungând la 27,6 milioane de dolari.

Profitul Operaţional înainte de Dobândă, Impozit şi Amortizare (OIBDA) a crescut cu 8% la rate efective şi 18% la rate constante, ajungând la 38,1 milioane de dolari.

Michael Del Nin, Co-Chief Executive Officer, a comentat: „Anul acesta a avut un început remarcabil, depăşind estimările noastre anterioare într-o asemenea măsură, încât să creştem aşteptările pentru anul 2019. Avem cea mai mare marjă din trimestrul 1 din ultimii zece ani, o îmbunătăţire de 18% în OIBDA like-for-like şi o creştere mai mare de 30% în fluxul de trezorerie neangajat, acestea sunt printre cele mai bune rezultate din trimestrul 1 din istoria companiei. De asemenea, aceste rezultate sunt susţinute de o creştere de aproximativ 20% a veniturilor din reclame TV pe cele mai mari două pieţe ale noastre în luna aprilie, împingând vânzările de la începutul anului până în prezent pe un teritoriu pozitiv după ce primul trimestru a fost afectat atât de impozitele din sector din România, cât şi de eşalonarea cheltuielilor legate de calendarul de Paşte din acest an”.

Elemente operaţionale şi financiare de bază: Veniturile din publicitatea TV au scăzut cu 10% la rate efective şi cu 2% la rate constante în acest trimestru. În primele patru luni din anul 2019, care normalizează eşalonarea cheltuielilor pentru Paşte, veniturile din publicitate TV sunt estimate că au crescut la 3% la rate constante, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2018.

„Odată cu lansarea de succes a grilei de primăvară din primul trimestru, canalele nostre principale din patru ţări au crescut cota de audienţă de la începutul anului până în prezent atât în prime time, cât şi pe toată durata întregii zile. Costurile de difuzare au transformat predictibilitatea şi profitabilitatea câtorva dintre activele noastre, iar patru segmente au acum marje de peste 25% în trimestrul 1. Ne-am confruntat cu mai multe provocări în acest trimestru, am crescut veniturile din publicitate TV în trei segmente şi am crescut cota de piaţă în patru dintre cele cinci ţări în care activăm, a adăugat Christoph Mainusch, Co-Chief Executive Officer.

Veniturile din taxele de difuzare şi din abonamente au crescut cu 4% la rate efective şi cu 12% la rate constante în primul trimestru.

Costurile taxate pentru a ajunge la OIBDA au scăzut cu 11% la rate efective şi cu 3% la rate constante.

Marja OIBDA a crescut aproximativ 360 puncte de bază, ajungând la 26%.

Numerarul generat din activităţi operaţionale continue a crescut cu 34% la rate efective, ajungând la 96,0 milioane US$.

Fluxul actual de numerar neangajat a crescut cu 33% la rate efective, ajungând la 94,7 milioane US$.

CME a rambursat 60 milioane de euro datorie din numerar generat de activitate, care împreună cu îmbunătăţirea operaţiunilor noastre a redus efectul de levier net la 3,0x la finalul lunii martie, de la 3,5x la începutul anului.

În primele trei luni ale lui 2019, grupul Pro TV (Pro TV, Pro 2, Pro X, Pro Gold, Pro Cinema, Pro TV Internaţonal) a fost lider de audienţă. Pe durata întregii zile, grupul Pro TV a obţinut o medie de 4,7 puncte de rating şi 28,2% share, în timp ce grupul media competitor a înregistrat doar 3,4 puncte de rating şi 20,1% share. În prime time, grupul Pro TV a obţinut o medie de 11,6 puncte de rating şi 31,5% share, în timp ce grupul media de pe locul secund a înregistrat o medie de 8,0 puncte de rating şi 21,8% share.

„Pro TV este mai puternic ca niciodată: avem ştiri obiective şi bine documentate, divertisment de top şi conţinut de calitate. În câteva cuvinte şi fără modestie, avem o grilă care este greu de depăşit. Iar rezultatele obţinute în primul trimestru al anului 2019 dovedesc asta. Sunt încrezător în echipa minunată pe care o avem la Pro TV, ştiu că avem producţii foarte bune, pregătim multe surprize, aşa că mergem pe un trend ascendent, la fel ca în fiecare an”, a spus Aleksandras Cesnavicius, CEO Pro TV.

Din ianuarie până în martie, canalul Pro TV a condus topul audienţelor pe toate segmentele de public.

Pe parcursul întregii zile, Pro TV a obţinut o medie de 4,0 puncte de rating şi 23,7% share, în timp ce televiziunea clasată pe locul secund a avut o medie de 2,5 puncte de rating şi 14,8% share. În prime time, Pro TV conduce topul cu o medie de 9,9 puncte de rating şi 26,9% share, în timp ce televiziunea de pe locul al doilea a obţinut o medie de 6,0 puncte de rating şi 16,5% share.

În primele trei luni ale anului 2019, topul audienţelor a fost următorul: Ştirile Pro TV, programele cele mai urnmărite în timpul zilei au fost „Ce spun românii” şi „România, te iubesc!”, în prime time – „Românii au talent” şi meciurile din preliminariile pentru UEFA EURO 2020, seriale – „Las Fierbinţi” şi „VLAD”, iar din top 50 filme difuzate de la începutul anului în prime time, toate au fost difuzate de Pro TV.

Jurnalele de la ora 19.00 conduc topul ştirilor cu o medie de 10,0 puncte de rating şi 29,7% share.

Pe durata întregii zile, telespectatorii au ales „Ce spun românii” şi reportajele marca „România, te iubesc!”. Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka a obţinut o medie de 6,0 puncte de rating şi 24,1% share, iar „România, te iubesc!” a înregistrat o medie de 4,1 puncte de rating şi 15,5% share.

În prime time, ediţiile „Românii au talent” au obţinut o medie de 17,0 puncte de rating şi 46,8% share, iar meciurile din preliminariile UEFA EURO 2020 au înregistrat o medie de 11,6 puncte de rating şi 34,2% share.

„Las Fierbinţi”, lider incontestabil încă de la lansare, a obţinut în primul trimestru o medie de 12,3 puncte de rating şi 30,7% share, iar primul sezon al serialului „VLAD” a înregistrat o medie de 8,9 puncte de rating şi 22,3% share.

Cel mai urmărit film a fost „Furios şi iute 7”, difuzat chiar în prima zi a anului, care a obţinut 15,1 puncte de rating şi 38,4% share.