CMR: Subfinanţarea, deficitul de personal, legislaţia confuză sunt problemele sistemului sanitar

Subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi o legislaţie confuză care se pretează la interpretări şi care vulnerabilizează corpul medical şi pacienţii sunt adevăratele probleme ale sistemului sanitar, a declarat, vineri, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.
Economica.net - vin, 18 ian. 2013, 14:51
CMR: Subfinanţarea, deficitul de personal, legislaţia confuză sunt problemele sistemului sanitar

„Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România îşi manifestă regretul că dezbaterile publice privind sistemul de sănătate sunt parazitate de teme marginale şi nu se axează pe adevăratele subiecte relevante pentru sistemul sanitar din România. Considerăm că impunerea unor criterii de finanţare după forma de proprietate a serviciilor medicale, precum şi obligarea medicilor de a lucra fie în sistem public, fie în sistem privat nu vor avea niciun efect benefic pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei României. Adevăratele probleme ale sistemului sunt subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi o legislaţie confuză care se pretează la interpretări şi care vulnerabilizează atât corpul medical, cât şi pacienţii”, a spus Vasile Astărăstoae, citat într-un comunicat de presă al CMR.

Colegiul Medicilor din România a salutat creşterea bugetului Sănătăţii cu un miliard de euro, dar a fost dezamăgit de modul în care aceste fonduri suplimentare au fost direcţionate, a precizat Astărăstoae.

„Este de neînţeles pentru membrii corpului medical cum statul roman poate să găsească, cu eforturi, această sumă pentru firmele de medicamente, dar nu reuşeste să identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenţi. Deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cotă alarmantă. În anul 2012, s-a coborât sub nivelul critic de 40.000 medici cu liberă practică în România. Avem la acest început de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici în 2012 şi 55.000 de medici în 1990”, a mai spus preşedintele CMR.

Potrivit lui Astărăstoae, măsurile anunţate, chiar dacă ulterior s-a revenit asupra lor, nu constituie altceva decât metode de a alunga medicii români din ţară.

În domeniul legislativ, CMR consideră că amendamentele la o lege nu elimină riscurile exercitării profesiei medicale în România şi că este nevoie de o legislaţie modernă şi adecvată spiritului european.

„CMR solicită noului Guvern Ponta să rezolve, aşa cum a promis, revendicările cuprinse în Declaraţia Adunării Generale a CMR din martie 2012 şi îşi arată în continuare disponibilitatea pentru un dialog pentru creşterea eficienţei sistemului de sănătate şi a calităţii actului medical”, a conchis profesorul Vasile Astărăstoae.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...