Societatea Antena TV Group SA a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) modificarea denumirii televiziunii Antena 2 în Antena Stars, modificarea siglei şi a grilei de programe a televiziunii.
Solicitarea Antena TV Group a fost analizată în şedinţa CNA de marţi. La şedinţă a fost prezent şi Cristian Ionescu, managerul echipei care coordonează proiectul de televiziune Antena Stars. Ionescu este şi managerul echipei care produce emisiunile „Un Show Păcătos” şi „Acces direct”, care sunt difuzate de Antena 1, o altă televiziune deţinută de Antena TV Group.
„Premisa de la care plecăm este aceea că, de la lansarea sa, în 2007, Antena 2 a fost un post de dezbatere, fie că au fost subiecte sociale, showbiz, talk-show-uri (…) S-a atins potenţialul maxim relativ rapid, însă evoluţia pieţei TV din ultimii ani ne-a demonstrat că, păstrând lucrurile aşa cum sunt, nu mai avem suficientă forţă pentru a creşte cota de piaţă a canalului. Aşa a apărut această nouă repoziţionare a televiziunii, cu sloturi suplimentare de ştiri şi reality show în weekend”, a spus Cristian Ionescu.
Întrebat ce reality-show-uri ar urma să difuzeze noul Antena Stars, Cristian Ionescu a spus că vor fi două astfel de emisiuni: „Academia Biancăi” şi „Asistentele”.
Potrivit lui Ionescu, „Academia Biancăi” o are ca protagonistă pe Bianca Drăguşanu, care îşi prezintă povestea mai multor tinere. „Dincolo de faptul că vorbim de un personaj care atrage atenţia, Bianca Drăguşanu a reuşit în viaţă. A pornit de la o fată de condiţie modestă, aşa cum sunt cele mai multe tinere din ţara asta, şi care şi-a găsit drumul ei în viaţă, şi-a deschis un business în modă, începe o carieră în televiziune”, a explicat Cristian Ionescu.
El a precizat că reality show-ul „Asistentele” va fi „o producţie care va intra în viaţa asistentelor TV Loredana Chivu şi Ana Maria Mocanu, care sunt asistentele programului „Un show păcătos” (de la Antena 1, n.r.)”.
Întrebat de membrul CNA Monica Gubernat cum garantează respectarea legislaţiei audiovizualului privind protecţia minorilor, Cristian Ionescu a spus că show-ul „Asistentele”, care ar putea pune astfel de probleme, este programat după 23.30.
Monica Gubernat a spus că, din punctul său de vedere, Bianca Drăguşanu nu are o poveste model, care poate fi dată ca exemplu unor tinere.
„Ea nu-şi arogă dreptul de a preda lecţii. Doamna Drăguşanu va fi prezentatoarea emisiunii”, i-a răspus Cristian Ionescu.
Un alt membru al CNA, Narcisa Iorga, a spus că, din punctul său de vedere, Antena Stars va fi o televiziune taboidizată 100%. „Faptul că dumneavoastră vă ocupaţi de acest post, care sunteţi producător şi la «Acces direct» şi la «Un show păcătos», nu face decât să-mi confirme că acest Antena Stars va fi un post cu 24 de ore de «Acces direct» şi «Un show păcătos» (…) Nu voi susţine niciodată tabloidizarea unui post de televiziune, aşa cum o propuneţi dumneavoastră”, a spus Iorga.
Ea i-a cerut totodată lui Cristian Ionescu să detalieze grila de programe pregătită pentru Antena Stars. Astfel, potrivit lui Ionescu, Antena Stars ar fi cuprins un matinal prezentat de Roxana Marcu şi Răzvan Botezatu, urmat de un magazin de ştiri, de o emisiune prezentată de Adriana Bahmuţeanu, de un slot de ştiri, de emisiunea „Răi da’ Buni”, slot de ştiri, şi emisiunea lui Cristi Brancu. Ionescu a mai spus că noaptea va fi difuzat un program al cărui prezentator nu a fost încă stabilit.
„Este un televiziune tabloid de 24 de ore (…). Am avut nenumărate probleme cu emisiunea «Acces direct» şi probabil vor mai fi”, a spus Narcisa Iorga.
În schimb, Cristian Ionescu a spus: „Expresia taboidizare 100% nu ne aparţine şi nu reprezintă acest post. Nu este lucrul pe care noi ni-l propunem. «Acces direct» şi «Un show păcătos» sunt nişte emisiuni adaptate slotului orar la care sunt difuzate şi concurenţei. Eu spun că sunt adaptate şi legislaţiei”.
Întrebată de Laura Georgescu, preşedintele CNA, de ce au ales-o pe Bianca Drăguşanu să facă parte din echipa de prezentatori a noului Antena Stars, Cristian Ionescu a spus: „Pentru noi este un foarte bun instrument de marketing şi este şi un experiment şi sperăm noi să ajungem la o concluzie fericită şi la o altă imagine legată de personajele care de obicei au o imagine negativă aprioric (…) Eu am avut experienţa să constat că este un om cu totul şi cu totul altfel şi sunt convins că şi telespectatorii vor avea o surpriză plăcută”
În schimb, Laura Georgescu i-a răspus: „Eu, personal, nu votez grila cu prezenţa acestei vedete (Bianca Drăguşanu, n.r.) în ea. În octombrie au fost sute de reclamaţii (la CNA, n.r.) pe subiectul care nu se mai termina pe principalii radiodifuzori, cu căsătoria, cu mizeriile, cu tot ce ţinea de intimitatea lor (a Biancăi Drăguşanu cu Victor Slav, n.r.)”.
În urma discuţiilor, CNA a decis să respingă solicitarea Antena TV Group de modificare a denumirii televiziunii Antena 2 în Antena Stars, de modificare a siglei şi a grilei de programe a televiziunii.
„Împotriva” solicitării Antena TV Group au votat Laura Georgescu, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea), în timp ce „pentru” aprobarea solicitării societăţii au votat Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Narcisa Iorga le-a solicitat lui Popescu şi lui Cristea să îşi motiveze votul.
„Este o operaţiune de rebranduire a unui canal, cred că postul are dreptul să încerce să se repoziţioneze pe piaţă. Dacă apar ulterior probleme de conţinut sancţionabile de CNA, CNA poate interveni”, a spus Răsvan Popescu.
În acelaşi timp, Radu Călin Cristea a spus că nu doreşte să îşi motiveze votul, pentru că nu există această practică a motivării voturilor în CNA.
În schimb, Narcisa Iorga a spus că membrii CNA au obligaţia să îşi motiveze votul, potrivit regulamentului de organizarea şi funcţionare al Consiliului. Ea a mai susţinut că, în general, Cristea motivează mai degrabă ca jurnalist, la televiziunea Realitatea TV, ce face Guvernul decât votul propriu în CNA.
La rândul său, într-o poziţie transmisă agenţiei MEDIAFAX, membrul CNA Cristina Trepcea şi-a motivat votul negativ la cererea Antenei 2. „Votul meu este dat astăzi şi sub impresia semnalului de alarmă dat de 25 de organizaţii nonguvernamentale, care au cerut ieri CNA să facă gesturi de autoritate în favoarea demnităţii femeii în audiovizual. Femeia folosită ca decor, redusă la statutul de obiect sexual, antrenată doar să devină mai atrăgătoare şi mai decorativă – lucruri pe care mai multe emisiuni ale postului intenţionează să le promoveze – perpetuează şi legitimează comportamente misogine şi atitudini stereotipe păguboase, pe care nu facem nimic dacă doar le sancţionăm, fără să le dezavuăm când avem ocazia”.