CNA a retras licenţa Zeus TV. Televiziunea lui Luis Lazarus se închide oficial

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să retragă licenţa audiovizuală a televiziunii Zeus TV, deţinută de Luis Lazarus, din cauză că postul şi-a întrerupt emisia mai mult de 90 de zile.
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 20:25
CNA a retras licenţa Zeus TV. Televiziunea lui Luis Lazarus se închide oficial

Potrivit articolului 57, alineatul 1 din Legea audiovizualului, „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: b) titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, şi mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului”.

Reprezentanţii CNA au făcut un control la sediul televiziunii Zeus TV în luna iunie, constatând că acesta este închis.

Pe de altă parte, potrivit reprezentanţilor CNA, televiziunea Zeus TV şi-a întrerupt emisia mai mult de 90 de zile şi nu a notificat Consiliul pentru a preciza care sunt motivele pentru care şi-a încetat emisia.

Televiziunea Zeus TV a început să emită în mai 2011, fiind disponibilă atunci pe UPC Digital şi în grilele unor operatori de cablu mai mici din ţară. În grila Zeus TV se regăseau la momentul respectiv 44 de programe, emisiunea centrală fiind „Luis Lazarus Live”. În iulie 2012, Zeus TV a fost scos din grila UPC Digital.

Contactat marţi de MEDIAFAX, Luis Lazarus a declarat că nu a fost anunţat de CNA că va fi discutat cazul licenţei audiovizuale a Zeus TV.

„Habar nu am de ce se întâmplă, deoarece mi s-ar fi părut normal să fiu şi eu sunat şi chemat în faţa CNA pentru a da explicaţii, pentru a spune ce se întâmplă sau să primesc şi eu nişte răspunsuri la alte memorii pe care le-am făcut la CNA”, a spus Luis Lazarus.

El a precizat că a făcut mai multe sesizări la CNA de când a preluat, în 2010, televiziunea Canal Teleshop, un post aflat în lista „must carry” (obligatoriu la retransmisie pentru cablişti, n.r.), pe care l-a transformat ulterior în Zeus TV, televiziune care însă nu a fost primită în grilele de cablu şi DTH ale marilor operatori RCS&RDS, UPC şi Romtelecom (Dolce).

„Cei de la CNA au spus că este o înţelegere între companii private şi că pe ei nu-i interesează acest lucru. Eu am preluat licenţa de la Canal Teleshop în 2010 şi Canal Teleshop era în ‘must carry’, pe poziţia 24. Atât RCS şi UPC erau obligaţi să retransmită Canal Teleshop, dar ei au refuzat. Când ei nu au respectat legea în 2010, CNA de ce nu şi-a făcut treaba? (…) În 2011, după chinuri seculare m-a introdus UPC. M-am luptat tot anul 2011 şi cu RCS şi am făcut şi memorii la CNA în care am arătat că eu nu sunt lăsat să emit pe aceste structuri mari – RCS şi Dolce (Romtelecom, n.r.) (…) UPC-ul m-a scos apoi din grilă printr-o clauză aberantă pentru care ne judecăm de un an de zile (…) După mai 2012, cei de la UPC mi-au trimis o notificare cum că activează clauza de denunţare unilaterală şi eu i-am dat în judecată. (…) Eu, personal, m-am dus la CNA şi am anunţat că m-a scos UPC”, a spus Luis Lazarus.

El a mai spus că situaţia televiziunilor mici este dificilă în România, pentru că acestea nu sunt primite în grilele operatorilor mari de cablu şi DTH.

„Este o aberaţie. Eu nu le-am făcut nimic nici la RCS, nici la UPC, nici lui Dolce, dar fără să fii pe aceste DTH-uri (platforme de satelit, n.r.) nu exişti. Cei de la CNA ce vor acum? Unde vor să emit? Undeva în cer? Cum să îmi iei mie licenţa când eu nu emit din cauza altora, nu din cauza mea”, a spus Luis Lazarus.

El a precizat că Zeus TV nu are probleme tehnice. „Eu nu am nicio problemă tehnică. Îi invit la sediul din Griviţa să vadă că toate sculele sunt în perfectă ordine. Pot să apăs pe buton şi emit, dar unde să emit? Ce e porcăria asta? CNA nu citeşte presa, nu vede că mă judec cu UPC pentru că m-a scos. UPC mă scoate, RCS nu mă primeşte şi ei (cei de la CNA, n.r.) vor să emit. Şi, dacă nu emit, ei îmi iau licenţa”, a spus Lazarus.

Lazarus a mai spus că şi RCS şi Romtelecom „au refuzat banii” pe care el voia să îi plătească pentru uplink-ul şi emisia pe satelit a Zeus TV.

„Eu am fost omul cel mai oropsit în acest sistem. Am fost corect, nu am avut parti-pris-uri politice, mi-am pierdut proprii mei bani şi am încercat să mă ţin departe de toţi”, a mai spus Luis Lazarus.

În ciuda faptului că i-a fost retrasă licenţa, Luis Lazarus a precizat că „nu intenţionează să se lase de televiziune”. „Am oferte pentru toamnă de la televiziuni şi o să mă gândesc dacă o să fac talk-show politic sau de divertisment”, a mai spus Luis Lazarus.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, în 1 februarie 2011, solicitarea lui Luis Lazarus de a lansa televiziunea generalistă Zeus TV.

Luis Lazarus şi-a prezentat pentru prima dată intenţiile de a lansa televiziunea generalistă Zeus TV în data de 4 noiembrie 2010, în şedinţa CNA. Atunci, Lazarus a spus că este pe punctul de a finaliza procesul de achiziţie a postului Canal Teleshop, care urma să fie operat sub denumirea Zeus TV, prin societatea Lazarus Media, la care este acţionar majoritar (90%). La societatea Lazarus Media este acţionar şi Marinca Rolea (10%), bunica lui Luis Lazarus.

El a precizat atunci că preia Canal Teleshop de la societatea Info Eureshop SRL, care îi avea ca acţionari pe: Toma Constantin (60%) – asociat principal, Gelu Alin Ion – 15%, Choi Seong Koog (Coreea de Sud) – 15% şi Schollenbarger Kenneth Todd (SUA) – 10%.

Luis Lazarus nu a precizat atunci cu ce sumă a preluat Canal Teleshop de la societatea Info Eureshop SRL, însă a spus că vrea să investească „nelimitat” în transformarea acestei televiziuni în Zeus TV.

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
În România sunt aproximativ 15.000 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro care ar putea intra pe radarul fondurilor de private equity, însă, în ultimii 5-10 ani, doar un......
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri cu certificatele de emisii. Și nu e singurul, ar putea urma procese
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri ...
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și producător de energie electrică, controlat de stat este ...
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul ...
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...