Valentin Jucan a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, presei, că se poate porni o dezbatere care să ducă la modificarea Legii audiovizualului, iar ceea ce este cu adevărat important în lege este protecţia demnităţii umane, a minorului.
„Audiovizualul cam de aceste aspecte ar trebui să se ocupe în primul rând. Ar trebui să stabilim clar ce înseamnă interes public, unde începe şi unde se termină, ceva de genul «libertatea mea nu trebuie să încalce libertatea ta». Trebuie să se stabilească nişte limite pentru ca sintagma «interes public» să nu mai fie folosită pentru atacuri la persoană, pentru a invada viaţa personală, pentru a crea, de fapt, o presiune şi nu pentru a duce la capăt un demers jurnalistic”, a spus Jucan.
Potrivit acestuia, Legea audiovizualului ar trebui să reglementeze şi situaţia canalelor de televiziune „must carry” (obligatorii la retransmisie pentru cablişti, n.r.).
„Ar trebui să ne preocupe trecerea la digitalizare şi sistemul «must carry», ce facem cu el, îl continuăm în formula în care este acum? Din punctul meu de vedere, «must carry» ar trebui să fie doar posturile SRTv (Societatea Română de Televiziune, n.r.), cu condiţia ca SRTv să aibă acoperit tot spectrul pe care îl cere legea – cultural, film, muzică, informativ, nici într-un caz situaţia de acum. Atunci când a fost ultima dată modificată, Legea audiovizualului nu a putut să prevadă ce se va întâmpla şi mă refer la permisibilitatea sau lipsa de reglementare din lege a faptului că un cablist poate să aibă propriul său post de televiziune. De aici a pornit şi povestea cu RDS şi Discovery Channel (RCS a scos din toate reţelele sale canalele Discovery, n.r.)”, a afirmat Jucan.
Valentin Jucan a fost prezent, vineri, la Cluj-Napoca, pentru a lansa un proiect de audienţe în teritoriu.
„Este un proiect pe care am vrut să îl lansez la Cluj, de audienţe lunare în teritoriu, şi voi avea întâlniri cu radiodifuzorii mici, care se plâng că nu pot să se întâlnească cu noi şi să ne transmită problemele reale pe care le au. Audienţele se vor adresa şi cetăţenilor, telespectatori şi ascultători, care au sugestii, observaţii sau nemulţumiri şi pe care voi căuta să le ofer sprijin. Este un proiect prin care arăt că membrii CNA trebuie să meargă în ţară”, a explicat Jucan.
Un alt proiect al lui Jucan se referă la sprijinul pe care ar trebui să îl aibă CNA faţă de radiodifuzori şi care prevede sprijinirea emisiunilor culturale, educative, care nu aduc un beneficiu financiar.
„Noi, prin fondurile pe care le-am putea strânge de la radiodifuzori, nu pentru a ne subvenţiona, ci din acel fond să dăm înapoi prin concurs bani pentru astfel de emisiuni. Aşa înţeleg eu un parteneriat între CNA şi radiodifuzori, nu prin amenzi neapărat şi printr-o modalitate de forţă şi de presiune. Dacă ne dorim schimbarea audiovizualului, prin acest mod ar trebui să o facem”, a spus el.