CNA vrea să acorde premii de excelenţă televiziunilor care au respectat reglementările legale

Laura Georgescu, desemnată preşedinte al CNA pe 28 decembrie 2012, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că noul Consiliu va începe acest an cu acordarea unor premii de excelenţă televiziunilor care au respectat reglementările legale şi care fac ceva pentru educarea gustului publicului.
Economica.net - joi, 10 ian. 2013, 12:37
CNA vrea să acorde premii de excelenţă televiziunilor care au respectat reglementările legale

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a organizat, joi, o conferinţă de presă, pentru a „se prezenta” publicului, în noua formulă, care cuprinde patru noi membri: Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda şi Florin Gabrea. Cu toate acestea, Florin Gabrea nu a participat la conferinţa de presă, nefiind precizat motivul absenţei sale.

„Scopul întâlnirii noastre este să ne prezentăm în noua formulă şi să aflaţi ce strategie îşi pregăteşte CNA pentru anul în curs. Patru din cei 11 membri (ai CNA, n.r.) sunt noi şi mă refer la Florin Gabrea, Monica Gubernat, Viorel Buda, votat acum două zile vicepreşedinte, şi la mine, propunerea Consiliului pentru funcţia de preşedinte”, a spus, în conferinţa de presă, Laura Georgescu.

Potrivit Laurei Georgescu, „de 20 de ani, CNA este garantul interesului public”. „Consiliul încearcă să fie un arbitru în ceea ce denumim noi piaţa audiovizualului. El există tocmai datorită existenţei atât de numeroase a radiourilor şi a posturilor TV (…) De 20 de ani, potrivit legii, CNA este garantul interesului public. Şi-a îndeplinit oare această obligaţie? Ca să răspundem la această întrebare trebuie, în primul rând, să plecăm de la definiţia interesului public şi să fim de acord că este un concept viu, care se schimbă permanent, în funcţie de evoluţia de zi cu zi a societăţii. Nu este o constantă definibilă prin dicţionar, nu este un termen fix. Şi de aceea este firesc, din timp în timp, să ne propunem să-l ajutăm, să-l redefinim, să-l interpretăm şi mai ales să ni-l asumăm”, a spus Laura Georgescu.

Ea a spus, totodată, că face „o propunere directă” radiodifuzorilor. „CNA vrea să vă propună, în 2013, să fim parteneri, vreau să ne susţineţi să redefinim interesul public. Este foarte important să o facem împreună, fiindcă, în funcţie de ceea ce descoperim, ne schimbăm unii pe alţii, suntem într-o relaţie de parteneriat, este clar, nu putem altfel. Şi este firesc. Este singura soluţie profitabilă pentru toate părţile. Dezbaterea publică privind interesul public nu este ceva nou. Gândiţi-vă că, acum 10 zile, în discursul de anul nou adresat întregii lumi, suveranul pontif, culmea, îşi punea întrebarea dacă numărul mare de ştiri negative nu cumva conduce lumea spre o tentă sumbră (….) Vă cer să fim parteneri să redefinim interesul publicului versus gustul publicului”, a mai spus Laura Georgescu.

De asemenea, ea a spus că televiziunile trebuie să îşi asume „un impact direct şi imediat asupra publicului” şi „asupra mentalului colectiv”. „De aceea, CNA, în 2013, vrea să se implice mai mult în educarea gustului publicului. Şi o să facă acest lucru prin implementarea de programe, de proiecte, de campanii”, a spus Georgescu.

Ea a atenţionat că niciunul dintre membrii CNA „nu şi-a dorit să fie procuror, anchetator”. „Din contră, suntem oameni pozitivi, creativi. Ne costă mult să dăm amenzi. De aceea cred că maximum de eficienţă al instituţiei pe care astăzi încerc să mi-o asum este un an fără amenzi. Şi proba cea mai clară este că acest an va începe cu acordarea unor premii. CNA va acorda premii de excelenţă televiziunilor care înţeleg să îşi asume respectarea reglementărilor legale şi să facă ceva privind educarea gustului publicului”, a mai spus Laura Georgescu.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, vicepreşedintele CNA, Viorel Vasile Buda, care îşi va începe mandatul pe 15 ianuarie, a spus că a venit cu „inima deschisă în echipa CNA”. „Mă bucur să vă spun că am găsit aici un colectiv sudat, puternic (…) Vrem să continuăm toate lucrurile bune pe care le-a făcut CNA în toţi anii de când funcţionează”, a spus Viorel Vasile Buda, precizând că speră să aibă „o relaţie corectă” cu radiodifuzorii, care să fie „parteneri” ai CNA.

Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Laura Corina Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Lorand Turos, Maria Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan.

Structura CNA s-a modificat pe 20 decembrie, când Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duţu, Mircea Deacă şi-au încheiat mandatele. Doar Răsvan Popescu şi Lorand Turos au rămas în componenţa noului Consiliu, cărora li s-au alăturat Vasile Buda, Monica Gubernat, Florin Gabrea şi Laura Georgescu.

Pe 30 octombrie, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat pe Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern) în calitate de membri titulari ai CNA. Aceştia vor avea un mandat cu o durată de şase ani.

În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mălaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern Tăriceanu, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputaţilor (grupul PSD).

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat. Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele din Rusia ajung în Austria, chiar dacă Gazprom a anunţat oprirea livrărilor către OMV
Gazele din Rusia ajung în Austria, chiar dacă Gazprom a anunţat oprirea livrărilor către OMV
Gaze naturale ruseşti par să ajungă în continuare în Austria, în pofida faptului că, sâmbătă, grupul Gazprom a oprit livrările către grupul energetic austriac OMV, din cauza unor dispute......
CNIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de supervizare a lucrărilor pentru construirea drumului expres Focșani – Brăila
CNIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de supervizare a lucrărilor pentru construirea drumului expres ...
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a transmis luni, spre validare, către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
Primăria Galați a scos la licitație un contract pentru construirea unui campus profesional regional pentru învățământul dual, în valoarea de aproape 75 de milioane de lei
Primăria Galați a scos la licitație un contract pentru construirea unui campus profesional regional pentru învățământul ...
Primăria Municipiului Galați anunță că a lansat în licitație contractul pentru construirea unui campus profesional ...
CNAIR a atribuit contractele de construire a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2 și A3. Valoarea acestora depășește 159 de milioane de lei
CNAIR a atribuit contractele de construire a trei noduri rutiere pe autostrăzile A1, A2 și A3. Valoarea acestora depășește ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a atribuit astăzi contractele pentru construirea a trei noduri ...