Compania vizează încheierea unui acord-cadru cu o durată de patru ani, serviciile urmând să fie contractate printr-o licitaţie deschisă şi finanţate din veniturile proprii.
Criteriile de atribuire sunt preţul ofertei, care va conta în proporţie de 40%, alături de cele care ţin de componenta tehnică, cu o pondere de maxim 60%, potrivit anunţului de intenţie al companiei.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 20 mai.
În caietulul de sarcini se arată că proiectele de infrastructură iniţiate de companie sunt complexe, iar implementarea acestora generează situaţii juridice „pentru dezlegarea cărora” este necesară deţinerea unor cunoştiinţe juridice temeinice specializate în materia administrării domeniului public şi a derulării fondurilor publice.
„Necesitatea angajării unor forme de exercitare a profesiei de avocat este de netăgăduit în condiţiile în care executarea contractelor are un impact financiar considerabil asupra bugetului de stat. Similar, deţinerea unor cunoştinţe temeinice în materia administrării domeniului public şi derulării fondurilor publice are ca efect atribuirea şi implementarea unor contracte de infrastructură rutieră care se vor constitui în bune practici. Se constată că CNADNR nu deţine suficient personal de specialitate pentru gestionarea proiectelor de infrastructură rutieră şi desfăşurarea tuturor activităţilor avocaţiale care să asigure un nivel satisfăcător”, se spune în document.
CNADNR funcţionează sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de ministrul delegat Dan Şova.