CNADNR se sparge. Guvernul înfiinţează o nouă instituţie pentru construcţia de autostrăzi, care poate fi privatizată

Compania Naţională de Autostrăzi va fi reorganizată. Va apărea Compania Naţională de Investiţii Rutiere, care se va ocupa de construcţia de drumuri şi autostrăzi. Angajările se vor face prin concurs, iar salariile directorilor vor fi de 27.000 de lei pe lună.
Economica.net - joi, 11 aug. 2016, 08:48
CNADNR se sparge. Guvernul înfiinţează o nouă instituţie pentru construcţia de autostrăzi, care poate fi privatizată

„C.N.I.R. va avea  drept  obiect principal de activitate “proiectarea, construirea, reabilitarea, modernizarea, repararea pe perioadele de garanţie tehnică a autostrăzilor până la data predării către C.N.A.I.R (fosta CNADNR-n.red) ., drumurilor expres, drumurilor naţionale, variantelor ocolitoare precum şi a altor elemente de infrastructură rutieră care fac parte din structura rutieră menţionată astfel cum acestea sunt aprobate prin documentele strategice la nivel naţional sau fac obiectul unor decizii ale autorităţilor publice naţionale în domeniul transporturilor”, după cum se arată în proiectul de act normativ care prevede reorganizarea CNADNR. 

CNADNR îşi va schimba numele în Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.). Practic CNIR se va ocupa de construcţia şi reparararea drumurilor iar CNAIR doar de întreţinerea reţelei existente.

CNIR va prelua marile proiecte de care se ocupă acum CNADNR, dar care încă nu au fost demarate. Iată lista lor, aşa cum apar în proiectul de act normativ: 

  1. Modernizare Centura Sud Bucureşti;
  2. Realizare ring II Centura Sud Bucureşti;
  3. Realizare autostradă Sibiu – Piteşti;
  4. Realizarea autostradă Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni;
  5. Realizare drum expres Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani.

Proiectele actuale de construcţie de autostrăzi, demarate deja, vor rămâne deocamdat[ în subordinea CNAIR. Ea va transfera, în mod etapizat, proiectele de infrastructură de transport rutier pentru dezvoltarea infrastructurii de transport către CNIR. „Proiectele de infrastructură de transport rutier se transferă către CNIR în vederea implementării, cu condiţia ca aceasta să dispună de personalul minim necesar în vederea implementării, gestionării resurselor financiare necesare proiectelor, derulării procedurilor de achiziţie publică dacă va fi cazul sau coordonării activităţii de proiectare, astfel încât să se asigure continuitate în implementarea proiectelor de infrastructură de transport. Pentru fiecare proiect de infrastructură de transport rutier care se transferă se va încheia protocol de predare-primire între CNAIR şi CNIR”, se precizează în nota de fundamentare. 

Activitatea C.N.I.R. este supravegheată de un Consiliu de Supraveghere format din şapte membri, iar structura sa este inedită. Iată cine sunt cei şapte:

  • un membru reprezentant al mediului academic din domeniul construcţiilor de căi ferate, drumuri şi poduri;
  • doi membri sunt reprezentanţi ai Instituţiilor Financiare Internaţionale;
  • doi reprezentanți ai Comisiilor de Transporturi din Parlamentul României la propunerea președintelui Senatului, respectiv la propunerea președintelui Camerei Deputaților;
  • un reprezentant al Administrației Prezidențiale;
  • un reprezentant al Ministerului Transporturilor;

Membrii Consiliului de Supraveghere sunt numiţi, revocaţi din funcţie şi suspendaţi prin ordin al ministrului transporturilor şi beneficiază de o singură indemnizaţie de şedinţă, lunar în procent de 15% din remuneraţia brută a directorului general C.N.I.R.

Conducerea executivă a C.N.I.R. este asigurată de un Consiliu Director format din directorul general, directorii generali adjuncţi şi directorii executivi, iar Consiliul de Administraţie este format din nouă membri, care vor avea mandate de patru ani.

Angajările la C.N.I.R se vor face doar în urma unui concurs, iar salariile sunt mai mult decât generoase. Un director, de exemplu, poate ajunge să câştige, brut, 36.000 de lei pe lună, potrivit grilei de salarizare, adică 27.000 de lei net. Iată mai jos grila de salarizare, cu menţiunea că salariul aferent clasei 1 de salarizare este de 2.228 de lei. Ca să vedeţi nivelurile minime şi maxime, înmulţiţi această valoare cu multiplicatorii din tabel: 

Capitalul social iniţial al noii C.N.I.R. este în valoare de 50.000.000 lei, şi este subscris şi integral vărsat în numerar de statul român în calitate de acţionar unic. Un procent de maxim 15% din valoarea acţiunilor deţinute de stat poate fi tranzacţionat la bursă sau poate fi vândut în mod direct către Instituţiile Financiare Internaţionale cu aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor.

Mai mult, statul poate decide să vândă compania cu totul. “C.N.I.R. se poate privatiza, în condiţiile legii statul având opţiunea de a păstra pachetul majoritar de acţiuni sau acţiunea nominativă de control. Aprobarea privatizării se dispune prin act normativ”, se arată în proiectul de act normativ. 

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...