CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pregătește „un pas important pentru echipele care se ocupă de intervențiile de întreținere pe rețeaua națională de drumuri”.
Conform companiei, au fost trimise la ANAP documentele necesare pentru achiziția publică a unor camioane specializate, echipate inclusiv cu dispozitive pentru protejarea lucrătorilor care efectuează intervenții de urgență pe autostrăzi și drumuri naționale.
Vehiculele cu astfel de sisteme de protecție, destinate în special intervențiilor pe șoselele de mare viteză, sunt disponibile de mult în alte state, dar în România necesitatea lor a devenit evidentă abia după ce angajați ai CNAIR au fost accidentați în timpul operațiunilor de întreținere a drumurilor.
„Prin achiziționarea acestor echipamente dorim să eliminăm pe cât posibil situațiile prin care drumarii din echipele de intervenții devin victimele unor accidente rutiere și să eficientizăm activitatea de intervenție de urgență pe sectoare de #autostrăzi sau drumuri naționale”, notează oficialii CNAIR.
În acest context, pe 15 mai 2024 au început demersurile pentru lansarea procedurii de achiziție publică a contractului având ca obiect achiziția de camioane echipate cu braț macara pentru ridicare/tractare, atenuator de impact, sistem cu perie rotativă pentru curățare drumuri, adecvate pentru protejarea lucrătorilor care efectuează intervenții de urgență pe autostrăzi și drumuri naționale.
Durata contractului este de 24 de luni, iar sursa de finanțare este PNRR. Din nefericire, oficialii CNAIR au evitat să menționeze suma aferentă acestei achiziții.
CNAIR dorește achiziționarea a 32 de camioane, fiecare camion fiind dotat cu dispozitiv pentru atenuare șoc la impact, panou mesaje variabile, macara și perie rotativă.
Aceste ansambluri vor fi certificate pentru conformitate CE și vor respecta toate cerințele impuse de legislația, standardele și reglementările aplicabile în România, inclusiv cele cu privire la Protecția Mediului, Asigurarea Calității, PSI, Securitate și Sănătate în Muncă.