CNAIR: România este acum cel mai mare dezvoltator de autostrăzi din UE

07 06. 2024
cnair bim

„Cu 780 de km contractați și aflați acum în faza de proiectare sau de execuție și cu alți peste 240 de km aflați acum în licitație, în România se folosesc la ora actuală cele mai moderne tehnologii pentru construcția și proiectarea drumurilor de mare viteză (autostradă și drum expres)”, se arată pe pagina de Facebook a CNAIR.

 

Autostrăzi BIM la CNAIR

Una dintre soluțiile de top folosite deja pentru proiectarea celor 4 loturi ale autostrăzii Sibiu- Făgăraș (68,5 km), de exemplu, este Building Information Modeling (BIM), care permite simularea oricărui obiect de construcție în spațiu tridimensional, spun cei de la CNAIR.

Potrivit lor, tehnologia BIM este conectată direct la baza de date, iar modelul rezultat include nu doar liniile de sprijin și textura materialelor, ci și date tehnologice sau economice relevante pentru construcție.

Practic prin utilizarea acestei tehnologii în proiectare se iau în calcul inclusiv caracteristicile fizice ale unui obiect, opțiunile de poziționare a acestuia, costul fiecărei tip de material de construcție.

Antreprenorul turc Makyol, care se află acum în cele 12 luni alocate proiectării pe cele 4 loturi, folosește încă de la început tehnologia BIM al cărui rezultat se va reflecta în construcția întregii autostrăzi Sibiu – Făgăraș, care are o valoare totală de 6,4 miliarde de lei (fără TVA) și care este finanțată prin Programul Transport.

Un exemplu în acest sens este modelarea în faza de proiectare a traseului de 17,61 km ai lotului 3 (Arpașu de Jos- Sâmbăta de Sus) al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (care are termen de finalizare anul 2028), pe care o puteți viziona în videoclipul prezentat mai sus.

Anunțul CNAIR vine la o zi după ce Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a anunțat lansarea la licitație a studiului de fezabilitate pentru drumul de mare viteză București – Giurgiu, ce va include în premieră ca cerință în caietul de sarcini proiectarea în BIM.