CNAIR a lansat pe 13 aprilie 2021 licitația de „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru Lărgire la 4 benzi DN 1A și măsuri de siguranță rutieră pe sectorul cuprins între Centura București și intersecția cu Șoseaua Chitila-Mogoșoaia”.
Valoarea estimată a contractului este cuprinsă între 292.079,45 si 344.275,71 lei fără TVA. Durata contractului va fi de cinci luni, acesta urmând să fie finanțat din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 17 mai 2021, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Comentând pe marginea subiectului, pasionații de infrastructură au spus că demersul este unul lăudabil, dar că ar fi trebuit demarat odată cu începerea lucrărilor la Pasajul Mogoșoaia de pe Centura București. Mai mult, ei spun că largirea e deja făcută în punctul care ar fi putut să pună cele mai mari probleme, sub pasajul de cale ferată.
La începutul anului, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a criticat însă proiectele de lărgire a drumurilor naționale la patru benzi, după rezilierea unui contract încheiat cu o firmă din Neamț.
„Nu mai putem avea în România soluții de anii ’50 – ’60 în anul 2021. Pentru rutele aglomerate, drumurile naționale aglomerate, soluția nu mai este să lărgim aceste drumuri la patru benzi, prin mijlocul satelor. Se poate construi mai ieftin și mai rapid făcând drumuri expres în afara localităților. Și aici mă refer mai ales în zona de șes. Uitați-vă la drumurile care sunt la patru benzi, spre Giurgiu, sau în alte părți, unde sunt treceri de pietoni, sunt limite de viteză, giratorii, satele respective sunt rupte în două și nu se mai poate traversa. Chiar pe București – Târgoviște, la Chitila, cu parapete de beton pe mijloc. Uitați-va și la Pitești – Câmpulung – Brașov, proiect similar pe documentație proastă, nu e gata, va fi reziliat și relicitat. Dacă ne uităm la Deva – Oradea, abia după 10 ani și nenumărate rezilieri și relicitări, va fi gata anul acesta”, a spus Drulă în ianuarie.
Pledoaria împotriva modernizării drumurilor naționale prin lărgirea la patru benzi s-a încheiat atunci cu promovarea Drumului Expres București – Târgoviște (Valahia Expres).