‘Sumele care se constituie ca venituri sunt în jur de 20 de miliarde de lei. Aceste sume au un trend de creştere relativ scăzut de la un an la altul, însă nevoia de fonduri pentru cheltuire este mult mai mare. În relaţia venituri-cheltuieli, noi înregistrăm un deficit de aproximativ 6 miliarde de lei la Fondul de Asigurări de Sănătate. Acest deficit este subvenţionat de către bugetul de stat. Suma care este prevăzută pentru acest an în cadrul bugetului de asigurări de sănătate este de 26,6 miliarde de lei, din care 1,6 miliarde reprezintă cheltuieli de asistenţă socială, respectiv banii care se cheltuie pe concediile medicale. Avem şi acolo o problemă, contribuţia de 0,85% nu acoperă cheltuielile de asistenţă socială, existând un deficit anual de aproximativ 200 de milioane de lei, care se subvenţionează de la bugetul de stat. Vorbind de servicii medicale, suma la care ne raportăm este de 25 de miliarde de lei’, a adăugat Ţibichi.
Potrivit acestuia, sunt spitale în ţară care nu mai corespund nevoilor de servicii medicale şi pot fi ‘regândite’ şi ‘transformate’ în ambulatorii sau centre de specialitate.
‘Există multe structuri care nu mai corespund cerinţelor şi nevoilor de servicii medicale din ziua de astăzi, trebuie restructurate, trebuie regândite, trebuie transformate poate din spitale în ambulatorii şi centre de specialitate. Trebuie să concentrăm banii acolo unde se munceşte şi unde este nevoie’, a susţinut reprezentantul CNAS.