Potrivit unui comunicat al CNAS, transmis marţi AGERPRES, suma rambursată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 67,40 milioane lei.
‘Acesta este cel de-al treilea proiect informatic pentru care CNAS obţine finanţare europeană, după reţeta electronică SIPE (31,79 milioane lei) şi dosarul electronic de sănătate DES (66,71 milioane lei)’, precizează sursa citată.
CNAS menţionează că, până în prezent, au fost emise 15,75 milioane carduri de sănătate (inclusiv duplicatele), din care peste 75% au fost activate de asiguraţi, iar până la sfârşitul anului instituţia preconizează că vor mai fi emise încă 650.000 de carduri.
Conform datelor din sistemul informatic SIUI, în perioada 1 septembrie 2015 – 31 august 2016 s-au validat peste 110 milioane de servicii la nivelul medicinei primare, peste 23 milioane de servicii de medicină clinică de specialitate în ambulatoriu, aproape 41 milioane de servicii paraclinice în ambulatoriu, peste 48 milioane de reţete compensate şi peste 3,7 milioane de servicii spitaliceşti, se arată în comunicatul citat.
‘Pe ansamblu, estimăm că beneficiile cardului de sănătate se pot cuantifica la peste 100 milioane euro în primul an de obligativitate a utilizării acestuia, faţă de perioada similară imediat anterioară. Asiguraţii au însă o responsabilitate faţă de propriul card şi îi atenţionăm să nu mai lase acest document la furnizorii de servicii medicale, pentru a evita posibilitatea fraudării sistemului de asigurări în numele lor’, afirmă preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, citat în comunicat.