CNAS: Medicii de familie au prescris peste 3 milioane de reţete electronice până acum

Ieri a fost depăşit pragul de 3 milioane de rețete electronice înregistrate de la punerea în funcţiune a sistemului reţetei electronice, pe 2 iulie 2012, a anunţat astăzi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Cristina Şomănescu - joi, 08 nov. 2012, 12:15
CNAS: Medicii de familie au prescris peste 3 milioane de reţete electronice până acum

Amintim că rețeta electronică scade riscul erorilor de prescriere. De exemplu, dacă sunt prescrise medicamente incompatibile, dacă doza prescrisă pacientului este prea mare sau dacă nu se respectă regulile impuse de sistemul de decontare, medicul de familie este avertizat. Datele pacientului sunt protejate (diagnosticul pacientului este tipărit codificat) în reţeta electronică.

”Pentru a ne asigura că proiectul este implementat cu succes până la 1 ianuarie 2013, de când va deveni obligatoriu, am luat mai multe măsuri, inclusiv vizite aleatorii și neprogramate la farmacii, pentru a vedea dacă s-au făcut investițiile tehnice necesare și cum funcționează efectiv sistemul. Cu o viteză de răspuns de 5-8 secunde pentru fiecare rețetă eliberată, timpul de așteptare al pacienților la ghișeu s-a micșorat semnificativ”, a declarat Doru Bădescu, președintele CNAS.

Din păcate, mai există farmacii care încă nu au adoptat sistemul, iar pacientul, adică asiguratul nostru, trebuie să caute o unitate care să îi poată onora rețeta electronică primită de la medic, adaugă preşedintele CNAS.

În continuare, CNAS monitorizează farmaciile care nu pot elibera rețete electronice și le comunică medicilor prescriptori ce unități folosesc cu succes sistemul, către care medicii să îndrume pacienții.

Medicii de familie care prescriu în format electronic peste 70% dintre rețete sunt stimulați financiar, conform reglementărilor legale în vigoare.

”În paralel cu reducerea progresivă a comenzilor către Imprimeria Națională pentru rețetele clasice, autocopiante – fapt ce va duce indirect la forțarea aderării la noul sistem, ne concentrăm și asupra dezvoltatorilor de software privat, urmărind ca aceștia să pună la dispoziție aplicaţii în concordanţă totală cu cerinţele softului de bază. Pentru că fiecare farmacie sau spital poate achiziționa softuri proprii de emitere a rețetelor, fiecare document emis astfel va purta obligatoriu marca sau codul producătorului softului respectiv, pentru ca noi să putem identifica pe loc orice nereguli”, explică Doru Bădescu.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...