CNAS pune în executare sentinţa în dosarul tratamentului decontat integral pentru şapte bolnavi de cancer
În acest sens, la solicitarea CNAS, Curtea de Apel a emis certificatul de grefă, în baza căruia se pune în aplicare această sentință.
Medicamentele necesare pentru tratamentele celor șapte asigurați nu se află în lista care cuprinde denumirile internaţionale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție socială, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărîre de Guvern, și nu există preț de decontare stabilit de Ministerul Sănătății pentru aceste medicamente.
Din acest motiv, CNAS a solicitat în scris avocatului care i-a reprezentat în instanță pe cei şapte asiguraţi să menţioneze, pentru fiecare pacient în parte, Casa de Asigurări de care aparţine, farmacia aleasă în mod liber de către asigurat şi furnizorii de servicii medicale care prescriu tratamentele.
După ce va primi aceste informaţii, CNAS va emite ordine de preşedinte prin care va mandata Casele de Asigurări de Sănătate indicate să încheie contracte cu farmaciile alese în mod liber de către asiguraţi, pentru eliberarea medicamentelor acordate în urma deciziei instanței, pe baza prescripțiilor medicale.
Recent, Ministerul Sănătăţii a actualizat pentru prima oară în ultimii şase ani lista cu medicamente compensate, cu 17 molecule noi, orfane, fără echivalent terapeutic, care se adresează pacienţilor care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerele, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative.
Până la finalul acestui an, Ministerul Sănătăţii promite că va elabora o nouă listă de medicamente compensate şi gratuite, pe baza unor criterii obiective, verificabile şi transparente.