CNAS recunoaşte blocajul platformei informatice din sănătate după şase zile în care sistemul nu a funcţionat

11 07. 2019
online_72291600_77381200

Medicii de familie ne-au semnalat încă de vineri, 5 iulie, că sistemele informatice din sănătate nu funcţionează. Cu toate acestea, CNAS recunoaşte abia astăzi că platforma informatică a asigurărilor de sănătate e blocată începând de vineri pe termen nedefinit, într-un comunicat de presă în care le spune furnizorilor de servicii medicale cum le vor fi decontate serviciile pe care le-au acordat începând de vineri.

Sistemele informatice din sănătate sunt în pragul colapsului, atrag atenţia medicii de familie reuniţi în Societatea Naţională de Medicina Familiei.

„Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria. Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurător (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și beneficiar (pacientul român) funcționează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcționează”, spune Societatea Naţională de Medicina Familiei, cel mai important for al medicinei de familie, într-o luare de poziţie remisă Economica pe 11 iunie.

Medicii de familie trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele medicale.

Medicii de familie solicită imperativ autorităţilor rezolvarea problemelor informatice ale sistemelor din sănătate. „Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare. Disfuncționalitățile sistemului informatic din sănătate creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic, cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioada de trei zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore. Mulți dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei medicii de familie încearcă, și dacă au noroc, reușesc, să facă raportările lunare obligatorii către CNAS”, au semnalat medicii de familie în poziţia oficială remisă Economica.

Citeşte în Economica pe larg despre funcţionarea precară a sistemelor informatice din sănătate:

Dezastrul sistemului informatic din sănătate: cel puţin una dintre componentele sale nu funcţionează o treime din an

CNAS angajează IT-işti, pe perioadă determinată, ca să repare sistemele informatice din sănătate, pe salarii de până la 3.800 de euro net

CNAS a economisit 3,2 miliarde de lei de când a introdus cardul electronic de sănătate

Problemele sistemului informatic din sănătate (SIUI) au aglomerat ghişeele Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, spune instituţia

Iată integral comunicatul de presă emis astăzi, 11 iulie, de CNAS:

„Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă şi se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS.
Pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate sunt aplicabile dispozițiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 39 – 42 din H.G. 155/2017:

  • serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale, acordate şi eliberate off-line în perioada 5 iulie 2019 și până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iulie 2019.
  • serviciile de îngrijiri la domiciliu/paliative la domiciliu, acordate off-line în perioada 24 iunie 2019 și până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iunie/iulie 2019, după caz.
  • raportarea lunară a serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale, acordate şi eliberate în luna iunie 2019, se va efectua în cursul lunii iulie 2019, după remedierea PIAS.

În acest sens, pentru perioada/perioadele în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea PIAS, preşedintele CNAS va emite Ordin, conform prevederilor legale mai sus menționate, care se publică pe pagina de web a CNAS”, se arată în comunicatul de presă al CNAS.