CNBC: Orientarea către Est ar putea aduce Ucrainei avantaje economice pe termen scurt

Respingerea de către Ucraina a acordului comercial cu Uniunea Europeană, la presiunea Kremlinului, a provocat temeri puterilor occidentale privind o blocare a procesului democratic din ţară, dar analiştii economici cred că apropierea de Rusia îi poate aduce avantaje în următoarele luni.
Economica.net - lun, 25 nov. 2013, 17:00
CNBC: Orientarea către Est ar putea aduce Ucrainei avantaje economice pe termen scurt

Fosta republică sovietică ar fi urmat să semneze în această săptămână, la Vilnius, un acord de comerţ liber cu UE, după cinci ani de pregătiri. Dar Ucraina a provocat o surpriză săptămâna trecută, renunţând la acord şi anunţând în schimb că se va concentra pe relaţia cu ţările din Comunitatea Statelor Independente (CSI), la doar câteva ore după ce preşedintele Viktor Ianukovici reafirmase angajamentul pentru tratatul UE, relatează CNBC.

Oficialii europeni au atribuit rapid întorsătura situaţiei presiunilor din partea Rusiei, care a ameninţat că semnarea acordului va afecta relaţiile comerciale ruso-ucrainene.

Potrivit analiştilor, riscurile unei acţiuni punitive din partea Rusiei au depăşit beneficiile unui acord cu UE, mai ales cuplate cu informaţiile privind obţinerea unor avantaje precum reducerea preţului gazelor ruseşti şi obţinerea unui împrumut.

Economia Ucrainei este în recesiune şi are un deficit de cont curent de circa 8% din PIB, respectiv 15 miliarde de dolari. Datoria externă pe termen scurt depăşeşte 30% din PIB.

„Înţelegem din presă că revenirea Ucrainei pe orbita Rusiei/CSI a fost obţinută printr-un sprijin financiar pe termen scurt considerabil. Acesta va contribui la reducerea presiunilor externe, care includ un deficit de cont curent mare şi plăţi externe de aproximativ 10 miliarde de euro şi care vor ajunge în curând la scadenţă”, a declarat Vladimir Pantiuşin, analist la Barclays Capital în Moscova.

Ucraina va profita pe termen scurt de îndepărtarea de Europa, consideră Liza Ermolenko, analist pentru pieţe emergente la Capital Economics.

„În privinţa efectului apropierii de Rusia şi îndepărtării de Europa, pe termen scurt acesta va fi probabil pozitiv. Un acord de asociere cu UE ar creşte exporturile Ucrainei, eliminând majoritatea taxelor de import-export din comerţul cu Ucraina. Totuşi, aceste beneficii nu ar veni peste noapte”, a spus Ermolenko.

Prin semnarea unui acorde cu UE, Ucraina risca un război comercial cu Rusia. Cu aproximativ un sfert din exporturile ucrainene care merg în Rusia, orice reacţie din partea Kremlinului ar fi fost costisitoare pentru Ucraina, a adăugat Ermolenko.

Între timp, UE a cerut Ucrainei să reanalizeze beneficiile pe termen lung ale unei integrări mai mari în Europa.

„Suntem conştienţi de presiunile externe la care este supusă Ucraina, dar credem că argumentele pe termen scurt nu trebuie să prevaleze în faţa beneficiilor pe termen lung pe care le-ar aduce un astfel de parteneriat. Cu toate acestea, Uniunea Europeană nu va obliga Ucraina, sau oricare alt partener, să aleagă între UE şi oricare altă entitate regională. Din acest motiv, dezaprobăm cu tărie poziţia Rusiei şi acţiunile sale în această privinţă”, se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi a preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

La sfârşitul săptămânii trecute, în centrul Kievului a avut loc un miting la care participanţii au demonstrat împotriva renunţării la acordul cu UE şi au cerut eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko, de a cărei eliberare depindea semnarea tratatului.

Te-ar mai putea interesa și
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României, cel puțin pe termen scurt. Vom afla cine va fi prim ministru, dar și cine va conduce cele două camere ale Parlamentului, Senatul și......
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Ilie Bolojan, președintele PNL, a ieșit cu declarații arătând că PNL va avea șase miniștrii. Iată care sunt. PSD ...
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ...
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...