CNBC: Pot Dracula, comunismul şi burlacii să ajute Europa emergentă?

Economiile emergente din Europa sunt dornice să-şi promoveze moştenirea culturală pentru a-şi stimula atât turismul, precum şi creşterea economică. Cu toate acestea, est-europenii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că unele eforturi promoţionale, precum vampirii, comunismul sau excursiile destinate burlacilor, creează stereotipuri şi atrag atenţia greşită, scrie miercuri CNBC într-un material amplu.
Economica.net - mie, 29 ian. 2014, 15:07
CNBC: Pot Dracula, comunismul şi burlacii să ajute Europa emergentă?

Potrivit unor date ale Biroului de statistică a Uniunii Europene (Eurostat), numărul de hoteluri şi ‘unităţi similare’ a crescut în Letonia, de la 321 în 2006 la 496 în 2011. În România, de asemenea, numărul acestora a crescut de la 4.125 la 4.612 în aceeaşi perioadă de timp, în timp ce în Polonia, numărul de stabilimente pentru turişti a crescut de la 2.301 la 3.285. Industria turismului reprezintă peste 5% din PIB-ul UE, potrivit Direcţiei Generale pentru Întreprinderi şi Industrie a Comisiei Europene.

În contextul în care clasele mijlocii prospere din ţări precum China, Rusia şi cele din America de Sud călătoresc din ce în ce mai mult, CNBC trece în revistă modalităţile prin care Europa emergentă încearcă să atragă turiştii.

‘Cortina de Fier’ şi Zidul Berlinului au căzut în 1989, însă trecutul comunist al Europei emergente este de mult timp un punct de atracţie pentru turiştii care vor să afle mai multe despre viaţa din acea vreme. ‘Tururile comuniste’ au apărut în ţări precum România, Bulgaria şi Polonia. În aceste ţări, pot fi încă văzute rămăşiţele fizice ale comunismului, de la clădirile în stil sovietic la Trabant, pe vremuri un automobil omniprezent în blocul comunist.

Deşi orice ţară încearcă să-şi promoveze obiectivele culturale în faţa turiştilor internaţionali, există şi unele părţi din istoria unei ţări care ridică temeri privind crearea unor stereotipuri sau bazarea pe clişee. O parte mai sângeroasă, dar şi controversată din trecutul României urmează să fie readusă în prim-plan, continuă televiziunea americană.

Odată cu lansarea ‘Proiectului Dracula’ în vara lui 2013, autorităţile române de resort au afirmat că vor dezvolta un ‘turism al vampirilor’, atât ca modalitate de a stimula creşterea economică în Transilvania, căminul legendar al vampirului, cât şi pe plan naţional. Potrivit agenţiei naţionale de presă AGERPRES, Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), a afirmat că ‘mitul Dracula reprezintă un vehicul inegalabil de promovare turistică a zonei’.

Numărul de turişti în România creşte, cele mai recente date arătând, pentru luna septembrie 2013, un număr total de 126.658 de vizitatori străini, faţă de anul precedent, în aceeaşi perioadă, când s-au înregistrat 118.430 de turişti, potrivit Institutului Naţional român de Statistică. În aceeaşi lună din 2011, numărul de vizitatori străini a fost de 111.000, iar în 2010, 100.029, astfel încât numărul de turişti este, evident, în creştere, ajutând la stimularea creşterii economice a României, notează CNBC.

În cel de-al treilea trimestru al lui 2013, România a înregistrat o creştere de 1,6% faţă de trimestrul precedent şi de 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, conform Eurostat. Încercând să exploateze o perioadă de prosperitate economică, guvernul român promovează fortăreaţa medievală transilvăneană Castelul Bran.

Castelul ar fi inspirat cadrul pentru romanul ‘Dracula’ al scriitorului irlandez Bram Stoker, iar personajul principal al cărţii ar fi fost bazat pe domnitorul Vlad Ţepeş sau Vlad Dracul, care a trăit în regiune în urmă cu 600 de ani.

O iniţiativă a Ministerului Turismului de a dezvolta proiectul ‘Dracula Park’ în urmă cu 10 ani a eşuat, iar administratorii Castelului Bran încurajează vizitatorii să separe faptele de ficţiune, spunându-le, pe site-ul lor, că aceştia ar trebui să ‘facă distincţia dintre realitatea istorică a Branului şi personajul contelui din romanul lui Bram Stoker. Dracula există în imaginaţie’.

Răzvan Marc, directorul Oficiului Naţional de Turism de la Londra, a afirmat pentru CNBC că, deşi au existat planuri de promovare a ‘turismului Dracula’ în România, nu s-a făcut nimic concret. Acesta a adăugat însă că mai multe companii private de turism oferă deja pachete turistice Dracula.

De asemenea, multe afaceri din economii emergente europene precum Letonia, Lituania şi Estonia s-au orientat către tipul de turist ‘hedonist’ pentru a-i oferi acestuia o vacanţă de neuitat. Oraşele baltice Riga, Tallinn şi Vilnius au devenit sinonime cu aşa-numitele ‘stag trips’, destinate burlacilor, iar multe companii turistice oferă pachete all-inclusive care includ activităţi precum excursii de vânătoare, vizitarea barurilor sau a cluburilor de striptease. Conform Biroului Central de Statistică din Letonia, numărul de turişti britanici în această ţară s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând la 37.960 în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României, cel puțin pe termen scurt. Vom afla cine va fi prim ministru, dar și cine va conduce cele două camere ale Parlamentului, Senatul și......
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Ilie Bolojan, președintele PNL, a ieșit cu declarații arătând că PNL va avea șase miniștrii. Iată care sunt. PSD ...
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ...
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...