Recordul absolut pe piaţa licitaţiilor cu obiecte de artă a fost înregistrat pe data de 12 noiembrie cu ocazia vânzării tripticului pictorului britanic Francis Bacon, care îl înfăţişează pe Lucian Freud, şi care a fost adjudecat pentru 142,4 milioane de dolari. Lucrarea a devenit astfel cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie.
Sotheby’s susţine că anul trecut au fost înregistrat vânzări de obiecte de artă în valoare de 23 de miliarde de dolari numai pe piaţa din SUA, urmate de vânzări de 15,4 miliarde de dolari în China, 12,8 miliarde de dolari în Marea Britanie şi 3,8 miliarde de dolari în Franţa.
Împreună, vânzările realizate de cele mai mari case de licitaţii din lume, Sotheby’s şi Christie’s, au crescut cu 86% până la 11 miliarde de dolari.
Un ritm de creştere anuală a vânzărilor de 80% reprezintă o creştere semnificativă faţă de ritmurile de creştere de 6% înregistrate în fiecare din ultimii 10 ani. Cu toate acestea, raportul Sotheby’s sugerează că piaţa obiectelor de artă nu trece în prezent printr-o bulă speculativă şi că va continua să crească în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi milionari şi miliardari vor apărea în fiecare an.
Potrivit Sotheby’s, în următorii 10 ani populaţia de milionari din Asia va creşte cu 43% iar cea din America Latină cu 42%.
De asemenea, Sotheby’s apreciază că principalul motor de creştere pentru vânzările de obiecte de artă în următorii ani va fi China. ‘Piaţa chineză oferă noi oportunităţi pentru a stimula vânzările globale graţie creşterii numărului de colecţionari înstăriţi şi educaţi’, susţine Sotheby’s.
Un exemplu în acest sens este faptul că un miliardar chinez a cumpărat marţi la o licitaţie organizată în Hong Kong un bol din timpul dinastiei Ming cu 36,05 milioane de dolari (26 milioane de euro), stabilind astfel un nou record mondial pentru o piesă de porţelan chinezesc.