Nu este necesară dozarea anticorpilor înainte de vaccinare sau pentru a decide momentul vaccinării – CNCAV

În studiile clinice nu a fost criteriu de excludere de la vaccinare trecerea unui anumit interval de timp după vindecarea de COVID-19, persoanele recent trecute prin boală fiind chiar încurajate să se înroleze pentru a putea observa eventualele efecte adverse, a informat, marţi, Comitetul naţional pentru vaccinare, precizând că nu s-a observat o frecvenţă mai mare a reacţiilor adverse în rândul acestora comparativ cu restul voluntarilor.
Economica.net - mar, 19 ian. 2021, 14:59
Nu este necesară dozarea anticorpilor înainte de vaccinare sau pentru a decide momentul vaccinării - CNCAV

„Prin urmare, orice persoană care doreşte să se vaccineze o poate face, indiferent cât timp s-a scurs de la diagnosticarea infecţiei cu COVID-19, atâta timp cât este asimptomatică la momentul vaccinării. Se recomandă precauţie pentru persoanele care au necesitat tratament cu plasmă convalescentă sau anticorpi monoclonali. Aceste persoane pot fi vaccinate însă la 90 de zile după tratament, pentru a minimiza riscul neutralizării proteinei Spike şi a da şansa celulelor B să producă proprii anticorpi”, arată CNCAV, pe platforma proprie, la secţiunea destinată întrebărilor.

Sursa citată menţionează că numărul de doze de vaccin disponibil este limitat şi, conform criteriilor imunologice şi epidemiologice, persoana poate opta pentru amânarea vaccinării în condiţii de siguranţă până la 90 de zile după infecţia cu COVID-19 pentru a permite altor persoane fără imunitate să se imunizeze prioritar, dar această recomandare nu este de natură restrictivă.

Pe platforma de vaccinare anti-COVID apare şi întrebarea dacă „testarea nivelului de anticorpi reprezintă un factor în decizia amânării administrării vaccinului?”.

„Nu, nu este necesară dozarea anticorpilor înainte de vaccinare sau pentru a decide momentul vaccinării, întrucât: 1. În studiile clinice nu au fost observate efecte adverse mai severe/mai frecvente în cazul voluntarilor care trecuseră prin boală înainte de vaccinare comparativ cu voluntarii fără istoric de COVID-19. 2. Nu sunt cunoscuţi încă parametrii imuni corelaţi cu protecţia (nu s-a stabilit cu exactitate o valoare prag a titrului de anticorpi peste care să fie cert că persoana respectivă este protejată împotriva bolii) şi, de aceea, rezultatele testelor nu sunt concludente în acest sens şi pot influenţa în mod eronat decizia cu privire la momentul optim pentru vaccinare” – este răspunsul CNCAV.

Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID subliniază că vaccinarea este „singura” măsură eficientă cu care se pot limita consecinţele negative ale pandemiei.

„În acest moment numărul de doze este limitat în toată lumea întrucât nevoia depăşeşte capacitatea de producţie şi aprovizionare, motiv pentru care se impune etapizarea strategiei de vaccinare pentru a folosi cât mai eficient dozele disponibile, prioritizând cadrele medicale, populaţia la risc şi personalul care efectuează activităţi esenţiale bunei funcţionări a statului”, arată sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...