Datele sunt incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al CNI, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Potrivit anexei proiectului, cheltuielile pentru investiţii sunt estimate să crească la 282,6 milioane lei anul viitor, urmând să coboare la 213,1 milioane lei în 2015.
Proiectul de buget prevede venituri totale de 27,4 milioane lei în acest an, în creştere cu 40% faţă de nivelul preliminat din 2012. Cheltuielile totale sunt estimate tot la 27,4 milioane lei, în creştere cu 13% faţă de anul trecut.
„Din total venituri, o pondere de 36,39% o reprezintă veniturile din subvenţii de exploatare aferente programului de intervenţie în primă urgenţă, reabilitare termică şi alte programe pilot realizate.
Pentru anul 2013 se estimează a fi efectuate cheltuieli totale în sumă de 27,4 milioane lei, care au fost calculate ţinându-se cont de necesarul care să asigure desfăşurarea corespunzătoare a activităţii, de nivelul realizat în anul 2012, de influenţele creşterii preţurilor generate de indicele de inflaţie prognozat pentru anul 2013 precum şi de evoluţia cursului valutar 1 euro = 4,2 lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Proiectul de buget prevede cheltuieli cu salariile de 6,9 milioane lei, egale cu cele de anul trecut, în condiţiile în care CNI prognozează menţinerea numărului de salariaţi la 111, la finalul acestui an. Pe de altă parte, cheltuielile cu personalul sunt estimate să crească cu 13%, de la 9,1 milioane lei la 10,3 milioane lei, în contextul în care proiectul de buget prevede suma de 811.900 lei la rubrica „cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de personal”, unde pentru anul trecut nu sunt indicate fonduri cheltuite.
„Cheltuielile de natură salarială au înregistrat o creştere de 12,93% faţă de anul 2012 datorită introducerii în proiectul de buget a plăţilor compensatorii ce vor fi acordate în cazul restructurării activităţii companiei, în structura sa organizatorică SC Compania Naţională de Investiţii C.N.I. SA având prevăzut un număr de 111 posturi, din care 14 pentru Unitatea de Management a Proiectului. Menţionăm că numărul de posturi nu se majorează faţă de nivelul anului 2012. Cheltuielile de natură salarială sunt afectate exclusiv de eventualele plăţi compensatorii aferente viitoarelor
restructurări de personal”, se precizează în nota de fundamentare.
Productivitatea muncii în preţuri curente estimată pentru 2013 este de 247.000 lei/angajat, în creştere cu circa 40% faţă de realizările anului trecut.
CNI derulează programe de investiţii de interes public sau social în domeniul construcţiilor, aprobate de către Ministerul Dezvoltării, şi acordă asistenţă tehnică pentru pregătirea şi derularea programelor de lucrări de reparaţii curente şi capitale, consolidări şi alte lucrări similare.
Activitatea CNI este finanţează exclusiv din venituri proprii, provenite în principal din asistenţa tehnică asigurată în pregătirea şi derularea programelor de interes public şi social, pentru care se
calculează o cotă forfetară din valoarea lucrărilor realizate pe cale contractuală şi prin mijloace de drept privat.