Primele trei propuneri vizează adoptarea unei strategii pentru producerea energiei din biomasă, biogaz, energie solară, deşeuri etc. în cadrul IMM-urilor; lansarea de proiecte investiţionale în domeniul energiei regenerabile pentru micii producători; eliminarea limitărilor cantitative pentru producerea energiei verzi.
În continuare, CNIPMMR solicită Guvernului adoptarea de măsuri de susţinere pentru dezvoltarea de unităţi proprii de energie de către întreprinzători, inclusiv finanţarea IMM-urilor în vederea instalării de panouri solare, dar şi acordarea posibilităţii IMM-urilor pentru producerea de energie regenerabilă în orice locaţie, nu numai la locul de producţie.
Cea de-a şasea propunere vizează deblocarea programului Electric Up şi acordarea de urgenţă a finanţării, în contextul în care acest program stagnează de aproximativ 1 an.
În continuare, Consiliul Naţional al IMM-urilor solicită introducerea codului CAEN „3511 – Producţia de energie electrică” în lista codurilor CAEN eligibile din Ghidul solicitantului al Acţiunii 4.1.1 – „Investiţii în activităţi productive”.
Referitor la această propunere, CNIPMMR arată că acest cod CAEN include producţia de energie electrică energie recuperabilă, activitate ce reprezintă un obiectiv de mediu şi se regăseşte în Anexa I din REGULAMENTUL DELEGAT AL COMISIEI (UE) de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului privind stabilirea criteriilor tehnice de screening pentru determinarea condiţiilor în care o activitate economică se califică ca contribuind în mod substanţial la atenuarea schimbărilor climatice sau adaptarea la schimbările climatice şi pentru a stabili dacă acea activitate economică nu cauzează nici un prejudiciu semnificativ oricăruia dintre celelalte obiective de mediu.
Ultimele două propuneri înaintate de CNIPMMR prevăd realizarea unui sistem de compensare a energiei date în sistem cu energia consumată şi, pe de altă parte, alocarea rapidă către mediul economic a finanţărilor europene disponibile şi asumarea unui grafic de implementare a programelor de finanţare.
Consiliul Naţional al IMM-urilor subliniază că aceste măsuri sunt necesare deoarece în prezent IMM-urile se confruntă cu mai multe probleme: creşterea preţurilor la energie electrică, gaze naturale şi combustibil; inexistenţa unor prevederi legale care să permită IMM-urilor producerea de energie verde din biomasă, biogaz, energie solară, deşeuri etc.; lipsa de programe de finanţare pentru IMM-uri pentru producerea de energie electrică necesară funcţionării proprii.
Potrivit CNIPMMR, alte probleme cu care se confruntă IMM-urile în urma crizei energetice sunt: creşterea preţurilor în comerţ ca urmare a creşterii preţului la transport atât pe plan naţional, cât şi european şi mondial, precum şi a creşterii preţului energiei electrice şi al gazelor naturale; creşterea preţurilor în domeniul construcţiilor, atât în ceea ce priveşte materialele de construcţii cât şi a costului cu forţa de muncă.