‘Am dori să se revadă impozitul pentru sedii la nivelul microîntreprinderilor pentru că, în actuala formulă, microîntreprinderile vor avea majorări între 2 şi 30 de ori, iar pentru cele de supravieţuire va fi o problemă să îşi menţină activitatea’, a subliniat Ovidiu Nicolescu.
A doua solicitare exprimată de preşedintele CNIPMMR s-a referit la planul de risc. ‘Legislaţia a fost adoptată acum patru ani, s-a amânat, iar acum s-a luat decizia să se implementeze. Pentru microîntreprinderi elaborarea unui plan de risc trebuie realizată de o firmă de specialitate, la care tarifele încep de la 350 de euro şi care pot ajunge la 1.000 de euro. Va fi aproape imposibil de suportat’, a menţionat Ovidiu Nicolescu.
Potrivit unor modificări recente aduse Codului Fiscal, locuinţele vor fi impozitate diferenţiat în funcţie de scopul în care sunt folosite. Pentru locuinţele folosite în scop comercial (sediu de firmă, locul în care îşi desfăşoară activitatea o persoană fizică ce practică o activitate independentă sau este sediul declarat pentru un PFA), impozitele stabilite de primărie sunt cuprinse între 0,2% şi 1,3%. De asemenea, procentele de impozitare pentru clădirile rezidenţiale sunt cuprinse între 0,08% şi 0,2%, valoarea aplicabilă într-un an fiind stabilită de consiliul local.