Consiliul a efectuat o analiză, ţinând seama de nevoile întreprinzătorilor, a gradului de implementarea măsurilor de spijinire a antreprenorilor şi al IMM-urilor în special, care trebuiau implementate de guvern în primul trimestru al acestui an.
”Constatările analizei noastre nu vizează o critică adusă Guvernului ci necesitatea implementării măsurilor în practică, mediul de afaceri având nevoie acută de prevenţie, debirocratizare şi finanţare adecvată. În continuare datele de la ONRC sunt îngrijorătoare privind înfiinţarea de firme (17.251 în luna februarie 2017 comparativ cu 19.447 în luna februarie 2016, în scădere cu 11,29%), astfel că măsurile foarte bune cuprinse în Programul de Guvernare trebuie puse rapid în practică. Am constatat şi un lucru pozitiv cu privire la legea prevenţiei, de la 100 de fapte identificate anterior, s-a ajuns la 400, estimându-se ca numărul să ajungă la 1.000”, a declarat marţi Florin Jianu.
Astfel, în ceea ce priveşte Legea prevenţiei, proiectul trebuie teoretic să intre în viagoare pe 1 aprilie, însă proiectul legii nu a fost publicat în dezbatere pe site-ul ministerului în transparenţă decizională.
Referitor la Programul Start-up nation Romania, aprobat prin OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, în prezent proiectul de HG privind normele de aplicare sunt în dezbatere publică, nefiind estimat un termen pentru aprobare.
Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în 30 ianuarie, iar normele de implementare aveau termen 2 martie, acestea trebuiau elaborate şi aprobate în termen de 30 de zile de la publicare.
Mai mult, memorandumul privind “simplificarea procedurilor administrative şi înfiinţarea Departamentului pentru debirocratizare” nu a fost încă prezentat în Guvern pentru adoptare, acesta având termen pentru implementare 31 martie.
”În plus, schemele pentru acordarea de ajutoare de stat anual în valoare de 500 milioane euro nu au fost redactate, deşi aveau termen 31 martie. 33% din fonduri sunt pentru firmele cu cifră de afaceri cuprinsă între 100.000 euro şi 1 milion euro, alte 33% sunt pentru firmele cu afaceri între 1 şi 10 milioane euro, iar 34% sunt pentru firmele cu o cifră de afaceri peste 10 milioane euro”, adaugă Florin Jianu.
Un alt proiect care trebuia dezbătut cu reprezentanţii mediului de afaceri până la sfârşitul lunii martie este Codul economic al României, care însă nu a fost realizat şi nici pus în dezbatere publică.
Proiectul urma să includă toate legile care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ unitar ce va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente, incluzând Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea de înfiinţare a societăţilor comerciale, Legea evaziunii fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic.