‘Am demarat o petiţie online, care are deja peste 1.000 de semnatari în trei zile, în condiţiile în care nu am făcut public până acum acest lucru. Semnarea acestei petiţii este o asumare serioasă, care se face în doi paşi, respectiv o primă înregistrare, după care primeşti un mail şi trebuie să confirmi, deci cred că întreprinzătorii care au semnat şi-au asumat acest lucru, nu este ceva de suprafaţă’, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, într-o conferinţă de presă.
El a invitat firmele să semneze petiţia şi să distribuie în mediul online această campanie, care a fost lansată inclusiv pe Facebook cu hashtagul #stopsplitTVA.
‘Totodată, am realizat un afiş pe care întreprinzătorii să îl afişeze în loc vizibil în propriile magazine, vitrine, fabrici sau oriunde consideră util, pentru ca şi alţi antreprenori să vadă acest lucru. Vrem ca mesajul să fie vizibil, asumat, să se vadă faptul că antreprenorii din această ţară se supun unei obligativităţi care poate duce la blocajul economiei în ansamblul său’, a continuat Jianu.
Potrivit acestuia, reprezentaţii Consiliului pentru IMM-uri vor fi prezenţi marţi în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, la invitaţia preşedintelui comisiei, unde se va discuta ordonanţa prin care a fost introdusă această măsură.
‘Punctul nostru de vedere este ca Split TVA să se aplice în mod voluntar, cine vrea, sau o altă variantă este de aplicare doar în relaţia cu statul, în niciun caz să nu fie obligatoriu acest lucru în relaţia întreprinzător-întreprinzător, întrucât va bloca economia’, a arătat Jianu.
La rândul său, Ovidiu Nicolescu, preşedinte onorific al CNIPMMR, a adăugat că statul oricum nu are capacitatea administrativă să gestioneze acest lucru, neavând o infrastructură fiscală adecvată.
Potrivit reprezentanţilor CNIPMMR, România ar fi prima ţară din Uniunea European unde s-ar introduce o astfel de obligaţie.
Un sondaj realizat de CNIPMMR dat publicităţii la începutul lunii septembrie arată că 97,5% dintre respondenţi nu susţin plata defalcată a TVA şi tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activităţii firmei lor.
La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 – 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari şi 1,9% alte forme juridice.
La întrebarea ‘Ce efecte pozitive asupra activităţii dvs. consideraţi să vor fi generate de plata defalcată a TVA?’, 98,5% dintre respondenţi au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.