CNN îşi începe un reportaj despre fosta „Casa Poporului”,povestind ruina care o ameninţa în 1989, la fel ca pe întreg edificiul comunismului.
”La sfârşitul anului 1989, edificiul atent construit al comunismului în Europa de Est a început să se surpe într-o serie de revolte populare, cu o viteză care i-a luat pe toţi prin surprindere. Nicăieri procesul nu a fost atat de sângeros şi de îndrăzneţ ca în ultimul act al domino-ului revoluţionar: căderea lui Ceauşescu, dictatorul care şi-a condus ţara pentru binele lui şi al familiei sale, precum un stăpân feudal”, scrie John Malathronas , de la CNN.
Jurnalistul de la CNNscrie că şi astăzi turiştii care vizitează edificiul se străduie să înţeleagă testamentul a ceea ce „a mutilat Bucureştiul, a falimentat statul şi a traumatizat generaţii de români”. Un tur al Bucureştiului cu „Casa Poporului” inclusă în sumar, ” trezeşte amintirile unei epoci dispreţuite, pentru a spune povestea ultimelor zile ale comunismului din România”. Turul porneşte la grandiosul Palat al Parlamentului, ”o amintire permanentă a megalomaniei liderului comunist”.
CNN aminteşte aminteşte că, în decembrie 1989, clădirea era finalizată doar în proporţie de două treimi. Apoi, cu costuri de întreţinere de 6 milioane de dolari anual, edificiu este, încă, neocupat în proporţie de 70 %, iar, după o oră de mers pe coridoarele sale, un turist vede doar zece la sută din uriaşa construcţie”.
Clădirea este a treia din lume ca volum, iar draperiile din Sala Unirii cântăresc 1,5 tone, în timp ce în întreaga clădire sunt covoare ce măsoare 220.000 de metri pătraţi. De asemenea, la construirea Palatului Parlamentului s-a folosit un milion de metri cubi de marmură, iar în întreaga clădire se găsesc 3.500 de tone de cristale. 40.000 de oameni inclusiv soldaţi ai armatei au fost detaşaţi cu munca aici, iar unii nu s-aumai întors niciodată acasă.